Sezóna pálenia destilátov je napriek pandémii v plnom prúde. Pálenica Jelšovce v okrese Nitra spracuje počas sezóny zhruba 500.000 litrov kvasu, z ktorého vypáli približne 50.000 litrov alkoholu. „Pestovatelia najčastejšie pália slivky, marhule, jablká a hrušky. Objavia sa však aj iné druhy ovocia, drienky, trnky, šípky. Najžiadanejšie sú 52-percentné alkoholy, trendom posledných rokov sú však 40- až 50-percentné,“ zhodnotil Igor Miček z pálenice.
Proces spracovania 300 litrov kvasu trvá v jelšovskej pálenici približne tri hodiny. Výťažnosť závisí od druhu ovocia a jeho cukornatosti. „Jablká a slivky majú približne desaťpercentnú výťažnosť, marhule a hrušky od šesť do osem percent. Naše destiláty robíme pomalým systémom destilácie, ktorý lepšie zachováva arómu a chuť ovocia,“ skonštatoval Miček.
Špecialitou pálenice je výroba destilátu z čerešne vtáčej, známej ako divá čerešňa. „Pravdepodobne sme jediným výrobcom destilátu z divej čerešne na Slovensku. Vyznačuje sa horkosladkou chuťou a čerešňovo-mandľovou vôňou,“ uviedol Miček.