Zhruba 70 predajcov tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníkov z Banskobystrického kraja ponúka v sobotu svoj sortiment v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom v Banskej Bystrici na podujatí Tradičná chuť jari - Otváranie Bánoša.
"Každý rok propagujeme tradičné slovenské jedlá a na jar je takým naším symbolom jahňa a jahňacina. Návštevníkom preto ponúkame nielen živé jahňatá, ale napríklad aj baraní guľáš či jedlá z jahňaciny," povedal TASR predseda občianskeho združenia (OZ) Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák.
Cieľom hojne navštevovaného podujatia je podľa neho prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta. Dlhodobým zámerom je zaviesť regionálnu značku vo všetkých regiónoch kraja a neskôr na podujatí produkty s týmto označením výlučne predávať.
Podľa Rusnáka okolo 3000 očakávaných návštevníkov má možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov. Ide hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske produkty, bylinné produkty, ovocie, zeleninu či vína. Pripravené sú aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti.
Organizátori tento rok zatraktívnili program moderátorom a gurmánom Ivanom "Tuli" Vojtekom a popoludní aj letom balónom. Za organizovaním podujatia sú okrem OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja aj SOŠ Pod Bánošom, OZ Tradičná chuť regiónov, mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj.