Predposledná septembrová sobota v Korytárkach bude patriť heligonkárom
Oba programy sa budú konať v Amfiteátri pod vŕbou.

16.09.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Predposledná septembrová sobota bude v obci Korytárky v Detvianskom okrese patriť heligónke. Pod Poľanou sa v sobotu 19. septembra zídu fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 27. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov. Obec o podujatí informuje na svojej oficiálnej webstránke.

Heligónku, gombíkovú ťahaciu harmoniku doplnenú o zosilnenú basovú časť, predstavia jej nadšenci v dvoch scénických programoch. Oba budú už tradične na Amfiteátri pod vŕbou, začiatok prvého organizátori naplánovali na 14.30 h. Jeho názov je Heligonkárskô cifrovania a predstavia sa v ňom heligonkári z regiónov Slovenska. Druhý program sa volá Dolu v Korytárkach a začne sa o 17.30 h. Svoje umenie a lásku k tradíciám predvedú heligonkári z Podpoľania.

Okrem toho dostanú počas soboty priestor aj umelecké folklórne súbory a skupiny. Divákov prídu zabaviť Kmotry a kmotrovia z Detvy či súbor Mladosť z Banskej Bystrice. Sprievodnými podujatiami sú výstava heligóniek v korytárskom kultúrnom dome a aj prednáška o tomto hudobnom nástroji s výrobcom Jurajom Krahulcom z Kokavy nad Rimavicou. Aktivity budú mať aj deti, pred kultúrnym domom budú môcť súťažiť v kreslení príbehu ľudovej piesne.

Korytárky sú bohaté na tradičnú ľudovú kultúru, ktorú si dodnes zachovávajú ako svoje najvzácnejšie bohatstvo. Môžu sa pýšiť hudobníkmi a umelcami slovenského kultúrneho a verejného života, ktorí reprezentujú svoje rodisko, rodný kraj. Súčasný ročník celoslovenskej prehliadky heligonkárov je na počesť zosnulého Matúša Mittera, významného heligonkára z Korytárok.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice