Kočovná galéria v Bratislave
Výstava výtvarných diel rómskych detí z východného Slovenska.

19.04.2018 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Záujemcovia si ju môžu pozrieť v katolíckom dome evanjelizácie Quo Vadis v Bratislave. Nakoľko ide o putovnú výstavu, jej názov je Kočovná galéria. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

Idea projektu vznikla v hlave gréckokatolíckeho kňaza Petra Horvátha, ktorý spolu s etnológom Adamom Bartoszom a umeleckými pedagógmi vybrali 40 rómskych i nerómskych detí z Košickej eparchie. Začiatkom roka 2017 spolu navštívili múzeum v poľskom Tarnowe, v ktorom sa špecializujú na rómsku kultúru. Cieľom bolo u detí a mládeže prehĺbiť poznanie rómskej histórie, kultúry a tradícií. 

Po tejto návšteve nasledovali letné tvorivé dielne, päťdňové pobytové sústredenie v Stebníckej Hute, kde pod vedením pedagógov deti tvorili svoje umelecké diela. Z vybraných výtvarných diel sa vytvorila výstava prezentujúca rómsku históriu, kultúru a tradície. 

"Cieľom výstavy je povedať majoritnej spoločnosti, že Rómovia sú medzi nami, sú obdarovaní, majú našu spoločnosť čím obohatiť a že chceme spolu dobre nažívať," uviedla KBS. Výstava v Bratislave potrvá do 30. apríla.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice