Hala na farme vo Veľkých Raškovciach ukrýva veteránsky unikát
Zbierku veteránov vlastní vyučený strojár.

09.06.2020 | Košický kraj | Autor: J.Ďurašková

V zbierke motocyklov veteránov, ktorú jej majiteľ Ján Kročko garážuje v jednej z hál na farme v obci Veľké Raškovce v okrese Michalovce, sa nachádza aj veteránsky unikát. Ako sa mal o motocykli Simson z roku 1970 vyjadriť nemecký zberateľ, v Európe sa ich v súčasnosti v pojazdnom stave nachádzajú štyri kusy.

"Motorky aj autá som začal zbierať pred 25 rokmi. Mám nazbieraných 45 motocyklov, 28 bicyklov a sedem osobných áut. Medzi motorkami sa nájdu motorky z Nemecka, Francúzska, Ukrajiny, Talianska a, samozrejme, ČZ-tky československé a Jawy. Medzi autami sú autá z bývalého RVHP," predstavuje svoju zbierku vyučený strojár Kročko s tým, že aj keď už pozná hodnotu Simsona, sám si najviac cení motocykel ČZ 123 z roku 1948. Hrdý je aj na iný model československej výroby, ČZ 175 nazývaný "prasa" alebo "loďka". "Po súčiastkach sme ju povynášali z pivnice, všetko som rozložil, vyčistil a naspäť zložil," približuje jej príbeh a dodáva, že veľký úspech tento motocykel zažil na festivale čokolády v maďarskom meste Szerencs. "Keď tam bolo 10.000 ľudí podľa primátora, tak možno každý tretí na ňu sadol a odfotografoval sa," spomína.

Aj keď, ako Kročko tvrdí, svoju zbierku už pre zdravotné problémy nedrží v poslednom čase v najlepšom stave, pojazdných je stále 90 percent motocyklov. Na základe pravidelných stretnutí so zberateľmi historických motocyklov z dolného Zemplína i širšieho okolia počas zjazdu veteránov, ktorý vo Veľkých Raškovciach organizujú koncom júna, si je však istý, že je najpočetnejšia.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava