V železničnom domčeku v Haliči  vzniklo múzeum
Vytvorili v ňom aj informačné centrum.

03.06.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Ako povedal starosta obce Alexander Udvardy, celkové náklady na obnovu boli 25.000 eur, z toho BBSK im prispel sumou 9000 eur.

„Tento strážny domček slúžil ako jeden z objektov železničnej trate, ktorá v rokoch 1906 až 1967 slúžila najmä pre potreby haličskej textilky – manufaktúry na súkno, a neskôr aj pre osobnú prepravu. Nástupom autobusovej dopravy a skončením prevádzky súkenky stratila zmysel aj ekonomickú únosnosť a bola zrušená,“ objasnil starosta.

Po zrušenej trati však zostali niektoré objekty, ktoré sa obec rozhodla zachovať a zachrániť. „Niečo tak môžeme ponúknuť nadšencom železničnej histórie a prilákať ich sem. Ďalším zámerom je vytvoriť oddychové miesto pre cyklistov, keďže práve v týchto miestach má končiť plánovaná cyklocesta z Lučenca,“ podotkol Udvardy.

V domčeku sa návštevníci zároveň dozvedia viac o maliarovi Tivadarovi Kosztkovi Csontvárym, ktorý mal v Haliči lekáreň. „Samotný objekt, v ktorom ju prevádzkoval, nie je majetkom obce, tak aspoň takýmto spôsobom chceme sprítomniť jeho tvorbu prostredníctvom prírodnej galérie pri domčeku,“ uviedol Udvardy.

Podľa slov predsedu BBSK Jána Luntera je dôležité, že sa zachoval strážny domček, prezentujúci časy, keď tadiaľ ešte jazdili vlaky. „Na tomto mieste sa prepája história železnice s históriou umenia a umelca, ktorý si na našom území právom zaslúži viac pozornosti. Zaujímavé je, že ju môžu objavovať ľudia na bicykloch, čo celému projektu dodáva ešte ďalší rozmer,“ podotkol Lunter.

Ako pokračovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, región Novohrad stále viac dokazuje, že má svoje nezameniteľné miesto v turistickej ponuke BBSK. „Schopnosť predstaviteľov obce uchopiť príbeh a dielo velikána Csontváryho tak, aby bola vytvorená nová atraktívna ponuka pre návštevníkov Novohradu, vnímame pozitívne. Tieto novinky v Haliči prispievajú k tomu, že nielen Novohrad, ale celý Banskobystrický kraj stojí za objavenie,“ podotkla.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice