Bunker Team mapuje zaujímavosti v okolí Fiľakova
Nadšencov zaujíma história a 2. svetová vojna.

25.05.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Mapovanie historických pamiatok a iných zaujímavostí v okolí Fiľakova v okrese Lučenec je náplňou práce neformálnej dobrovoľníckej skupiny Bunker Team, ktorá vznikla pred zhruba dvoma rokmi. Podľa jej vedúceho Mariana Mesiarika je názov združenia odvodený od protileteckých krytov, ktoré skúmali ako prvé.

Zaujímajú nás časy minulé, okrem iného druhá svetová vojna. Dali sme sa dokopy pri fiľakovských krytoch, ktoré boli v tom čase postavené. Zaujímajú nás však všetky stavby v okolí mesta, ktoré majú nejakú minulosť a boli postavené ľudskou rukou,“ konkretizoval Mesiarik, ktorý je zároveň pracovníkom miestneho Hradného múzea Fiľakovo.

Okrem krytov však podľa neho ich zvedavosť priťahujú aj lomy či opustené budovy, ale tiež hrady a kaštiele, ktoré členovia tímu fotografujú a dokumentujú. „Práve fiľakovské bunkre nás však najviac ‚chytili‘. Okrem ich dokumentovania sme začali organizovať podujatia ako Bunker túra či Bunker Day, keď sme ich predstavili aj verejnosti,“ ozrejmil vedúci tímu.

Medzi ďalšími zaujímavosťami, ktoré členovia skupiny mapovali v okolitých obciach, sú napríklad staré štôlne uhoľných baní a podzemné nádrže. „Ak je to možné a je to v našich silách, snažíme sa niečo aj opraviť. Väčšinou však robíme videá na sociálne siete, v ktorých tieto miesta ukazujeme ľuďom,“ priblížil Mesiarik.

 Ako dodal, zvyknú si tiež pripomínať obete vojen a snažili sa celkovo zdokumentovať dianie a udalosti vo Fiľakove v období druhej svetovej vojny. „Vo Fiľakove sa o časoch druhej svetovej vojny vedelo skutočne málo. Za tie dva roky sme sa však dozvedeli veľmi veľa vecí a dá sa povedať, že toto obdobie je už vo Fiľakove dobre zmapované,“ povedal Mesiarik.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice