Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza obnovou
Predmetom ďalšej etapy bude obnova ozdobných prvkov fasád.

04.05.2020 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Kaštieľ v Arboréte Mlyňany prechádza pamiatkovou obnovou. Po jej ukončení by doteraz verejnosti neprístupná pamiatka mohla slúžiť aj návštevníkom Arboréta. V súčasnosti slúži kaštieľ výlučne na potreby pracovníkov detašovaného pracoviska Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) a plní najmä funkciu administratívy.

Obnova kaštieľa, ktorý dal koncom 19. storočia postaviť gróf Štefan Ambrózy-Migazzi, sa začala ešte vlani. „Jej predmetom sa v prvej etape stali konštrukcie a prvky, ktoré sa vyhodnotili ako problematické a dosluhujúce. Prioritou bola oprava poškodeného a zatekajúceho strešného plášťa a zastavenie poškodzovania krovovej a stropnej konštrukcie,“ uviedla Zuzana Holičková z Krajského pamiatkového úradu Nitra.

Pamiatkari predpísali návrat k pôvodnému tvaru krytiny známej z historických fotografií. Historické pálené škridly mali vlnovkový prierez, ktorý dodával streche prímorský výraz. „Tento typ škridly sa už nevyrába, preto bolo nutné nájsť čo najpríbuznejší tvar a veľkosť pálenej krytiny. Výsledkom je návrat k pôvodnému výrazu strechy,“ vysvetlila Holičková.

Obnovili tiež okenné a dverné výplne na fasádach kaštieľa. Zástupcovia Ústavu ekológie lesa SAV sa rozhodli vymeniť výplne za rekonštrukčné kópie dvojitých kastlových okien. „Ide o náročnejšie riešenie, ale chvályhodné a v prospech prinavrátenia historického výrazu a hodnôt pamiatky. V súčasnosti sa vykonáva pamiatkarmi predpísaný reštaurátorský výskum fasád kaštieľa. Predmetom ďalšej etapy bude obnova povrchov a ozdobných prvkov fasád, aby sa prinavrátil objektu výraz z obdobia jeho vzniku,“ dodala Holičková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol