Mesto Fiľakovo znižuje platy i odmeny poslancom
Ekonomika v tieni koronavírusu.

24.04.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Znižovanie platov zamestnancom a odmien poslancom je jedno z úsporných opatrení, ktorými samospráva Fiľakova v okrese Lučenec reaguje na očakávaný výpadok príjmov v súvislosti s novým koronavírusom. Informoval o tom primátor Attila Agócs, podľa ktorého mesto musí nájsť zdroje na pokrytie týchto strát.

„Po dohode s viceprimátorom mesta Attilom Visnyaim som mestskému zastupiteľstvu (MsZ) poslal list, ktorým sa vzdávam odmien vo výške 42,3 percenta môjho platu, čo ovplyvní aj plat viceprimátora. Budeme tak poberať len základný plat,“ konkretizoval primátor.

Zvýšenia platu sa podľa neho vzdala aj hlavná kontrolórka a poslaneckých odmien sa na obdobie trvania krízy vzdalo aj 12 poslancov MsZ. „Traja poslanci sa ich nevzdali, venujú ich občianskemu sektoru,“ dodal Agócs.

Ako pokračoval, mestských zamestnancov samospráva rozdelila do troch kategórií. „V prvej sa nachádza takzvaná prvá línia, teda pracovníci verejnoprospešných služieb mesta, mestskí policajti, miestna občianska poriadková služba, terénni sociálni pracovníci či zamestnanci komunitného centra, ktorí naďalej prichádzajú do kontaktu s ľuďmi. Zaradení sem boli aj učitelia základných škôl,“ konkretizoval primátor s tým, že tejto skupine ponechali stopercentné úväzky i platy.

V druhej kategórii sú vychovávateľky, kuchárky školských jedální, upratovačky či učiteľky v škôlkach. Tým mesto podľa Agócsa na základe nariadení vlády v tejto situácii nevie dať prácu a z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa im platy znížili na 80 percent. „V poslednej kategórii sa nachádzajú zamestnanci mestského úradu a kultúrnych inštitúcií, ktorým sme skrátili úväzok na 0,8 pôvodného úväzku a alikvotne znížili platy,“ doplnil primátor.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice