Náhrobok Ľ. Zúbka zdobí po takmer 12 rokoch opäť jeho bronzová busta
Autorkou novej busty je sochárka Lenka Balleková.

08.04.2020 | Bratislavský kraj | Autor: V.Miček

Na náhrobok spisovateľa, prozaika, publicistu a prekladateľa Ľuda Zúbka, rodáka z Malaciek, sa po takmer 12 rokoch vrátila jeho busta. Pôvodné bronzové dielo, ktoré pripomínalo jeho podobu, totiž z cintorína odcudzili vandali ešte v roku 2008. Autorkou novej busty na spisovateľovom pomníku je sochárka Lenka Balleková, jej výrobu financovalo mesto Malacky. TASR o tom informovala Lucia Wernerová z mestského úradu.

Portrét umelca tvorila sochárka takmer štyri mesiace, ako predloha jej slúžili zachované civilné fotografie, ktoré poskytlo Mestské centrum kultúry v Malackách. "Bustu som trikrát modelovala a konzultovala s mojím bývalým profesorom. Mestu sme predstavili až finálnu podobu," priblížila Balleková. Nová busta je takisto odliata z bronzu, rozdielne je jej prevedenie a spôsob uchytenia.

Celý život Ľuda Zúbka sprevádzala literatúra, i keď spočiatku sa venoval inej profesii. Po absolvovaní základného vzdelania v Malackách vyštudoval obchodnú akadémiu v Bratislave a neskôr pracoval ako bankový úradník. Jeho raná tvorba vychádzala vo vtedajších periodikách pod pseudonymom Vladimír Malina.

 K práci so slovom sa dostal pri pôsobení v Slovenskom rozhlase a v redakcii časopisu Slovenský rozhlas, neskôr pracoval vo vydavateľstve Tatran. Z jeho tvorby sú známe najmä rozhlasové hry, poviedky, fejtóny, reportáže, umelecko-náučná literatúra pre mládež a diela pre deti. Napísal aj tri filmové námety. Počas života mu bol udelený titul zaslúžilý umelec a Cena Fraňa Kráľa za prínos k rozvoju literatúry pre deti.

Ľudo Zúbek zomrel v Bratislave, pochovaný je na cintoríne v Malackách. V meste je po ňom pomenovaná jedna z ulíc, pamätná tabuľa, ktorá ho pripomína, je na rodnom dome na dnešnej Sládkovičovej ulici.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava