Najstarší obyvatelia Svidníka dostanú ochranné rúška
Opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

17.03.2020 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Mesto Svidník v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zabezpečuje ochranné rúška pre obyvateľov. Najprv ich dostanú najstarší obyvatelia. Radnica zároveň pripravuje priestor na prípadné umiestnenie pacientov alebo ľudí v karanténe. V okrese Svidník boli v uplynulých dňoch potvrdené tri pozitívne prípady nákazy novým koronavírusom.

"Snažíme sa nielen reagovať na situáciu, ktorá aktuálne je a existuje, ale predvídať a robiť kroky dopredu. Okrem predpísaných opatrení sme prijali aj ďalšie nad rámec. Zamedzili sme pohybu občanov v meste, napríklad dávky v hmotnej núdzi alebo dávky osobitného príjemcu budeme vyplácať rovno u príjemcov, konkrétne na ulici Festivalovej," uviedla pre TASR primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

Všetci zamestnanci mestského úradu (MsÚ) dostali podľa jej slov ochranné prostriedky. Zároveň sú zamestnancami technických služieb dezinfikované dotykové plochy v meste.

"To znamená lavičky, zábradlia, detské ihriská, všetky miesta, kde sa ľudia dostávajú priamo do styku s povrchom," povedala Ivančová.

MsÚ funguje v obmedzenom režime. Klientske centrum je prístupné pre verejnosť v čase od 8.00 do 11.00 h a primátorka apeluje na ľudí, aby úrad navštevovali iba v nevyhnutných prípadoch, po zabezpečení všetkých ochranných prostriedkov.

Zároveň v meste pripravujú priestory na prípadné umiestnenie pacientov alebo ľudí, ktorí by nemali v čase povinnej karantény kam ísť.

"Nechcem, aby to vyzeralo ako katastrofický scenár, lebo situácia sa môže vyvinúť ináč. Budem veľmi rada, ak tie miesta nebudeme musieť použiť, ale je treba hľadať aj také riešenia, ktoré v budúcnosti budú vedieť zabezpečiť plynulý stav počas krízovej situácie. Vykonali sme obhliadku niekoľkých mestských priestorov, kde by sme vedeli jednoduchými zásahmi poskytnúť dočasné krízové, núdzové, úplné jednoduché ubytovanie," povedala Ivančová s tým, že zabezpečia 40 miest, ktoré by mali byť k dispozícii budúci týždeň.

V pondelok podľa jej slov rozdali prvých 20 rúšok pre opatrovateľky, ktoré sú v teréne aj v súčasnosti. Rúška tiež rozdali pracovníkom mestskej polície a terénnym pracovníkom. V ďalších dňoch rátajú s 800 rúškami, z nich 300 z Mestského podniku v Snine. Z toho 500 rúšok rozdajú za pomoci dobrovoľníkov najstarším dôchodcom.

"Pôjdeme od najstarších k najmladším obyvateľom. Čiže začneme u 80-, 70-ročných a potom podľa počtu rúšok, ktoré sa nám bude aktuálne dariť zabezpečovať, budeme pokračovať v distribúcii rúšok aj naďalej," dodala Ivančová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol