Koniec vojny v Banskej Bystrici približuje výstava na radnici
Pripomíname si 75. výročie oslobodenia.

04.03.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Od oslobodenia Banskej Bystrice vojskami sovietskej a rumunskej armády uplynie 75 rokov. Toto výročie zachytáva výstava, kde návštevníci uvidia dobové uniformy, výstroj a výzbroj jednotiek, ktoré sa zúčastnili oslobodzovacích bojov. V historických priestoroch radnice na Námestí SNP potrvá do 27. marca. TASR o tom v utorok informovala Martina Saktorová, manažérka Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici.

Spolupracovali na nej s banskobystrickým štátnym archívom a Múzeom SNP, Vojenským historickým ústavom Bratislava a Klubom vojenskej histórie Golian.

"Vo vstupných priestoroch radnice sme inštalovali výstavu o 25. marci 1945, dni, v ktorom bola Banská Bystrica oslobodená. Verím, že spôsob inštalácie a jej obsah osloví všetkých návštevníkov," uviedla kurátorka výstavy Vladimíra Luptáková.

Mesto pod Urpínom ako významné dopravné, strategické a povstalecké centrum oslobodili vojská sovietskej 40. armády generálporučíka Filipa Fedosjeviča Žmačenka, ktorej bola operačne podriadená rumunská 4. armáda.

Podľa historikov 24. marca 1945 vypukli ťažké boje o Radvaň nad Hronom a prístupové cesty do Banskej Bystrice. Na úsvite 25. marca, na Kvetnú nedeľu, zaútočili sovietske a rumunské jednotky súčasne z troch smerov - od Brezna, Zvolena a Mičinej. Prebojovali sa až na Dolnú ulicu a v poobedňajších hodinách z mesta ustúpili posledné zvyšky nemeckej a maďarskej armády. V Moskve bol 26. marca vzdaný hold 12 salvami zo 124 diel vojakom 40. sovietskej a 4. rumunskej armády 2. ukrajinského frontu.

"SSM prezentuje našu minulosť pre zachovávanie historickej pamäte obyvateľstva, a preto poskytuje verejnosti nielen svoje stále expozície, ale pripravuje každoročne aj mnohé zaujímavé výstavy, prezentačné či vzdelávacie aktivity. Niektoré z nich mimo svojich tradičných priestorov. Teším sa, že sa nám podarila v spolupráci niekoľkých inštitúcií sídliacich na území nášho mesta zaujímavá a informačne hodnotná výstava. S vďakou, ktorú má aj naša generácia za oslobodenie Banskej Bystrice, mier a koniec dlhej a hroznej druhej svetovej vojny, si aj takto plníme naše poslanie," zdôraznil Marcel Pecník, riaditeľ SSM.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava