Katolícka univerzita oslavuje jubileum filmovým festivalom
Divákom ponúknu aj príbeh bývalého rektora Tadeusza Zasepu.

19.02.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Filmovým festivalom Ružomberok – univerzitné mesto si Katolícka univerzita (KU) v stredu pripomenie jubilejné 20. výročie založenia. Prehliadka sa začína popoludní v miestnom kine. Od 16.00 h sú pripravené snímky, ktoré sa týkajú univerzity a vznikli počas jej doterajšej existencie.

"Začneme filmom 869 dní, ktorý hovorí o výstavbe nového architektonického symbolu mesta – univerzitnej knižnice. Keďže súčasťou univerzity je aj kňazský seminár na Spiši, ukážeme Silu bratstva, ktorú natočili samotní bohoslovci. Potom nasleduje hodinový film Pán rektor, ktorý dokumentuje osobný príbeh bývalého rektora Tadeusza Zasepu," informoval organizátor festivalu Radislav Kendera.

Rektora Zasepu mladí filmári navštevovali s kamerou či s diktafónom prakticky počas celého jeho pôsobenia v Ružomberku. Boli s ním aj v časoch choroby, keď bol v tichu a ústraní. "Vtedy sme ešte netušili, že si už zbierame materiál na náš nový film. Až po jeho smrti som zistil, že mám množstvo jedinečných a nepublikovaných záberov. Bolo by hanbou, keby sme tento film nespravili my. Kto iní, ak nie práve jeho študenti a žurnalisti," vysvetlil autor námetu filmu Jakub Krška.

Meno mladého ružomberského tvorcu sa spája aj s ďalším umeleckým projektom. Krška na festivale predstaví nový dokumentárny film Made in Ružomberok. Téma histórie školstva od prvých počiatkov farskej školy z 14. storočia až po vznik novej univerzity na zelenej lúke ho zaujala ešte ako vysokoškolského študenta. Spracoval ju ako svoju diplomovú prácu, teraz ju predstaví vo filmovej podobe.

 Filmový zážitok z prehliadky Ružomberok - univerzitné mesto zavŕši diskusia, ktorú moderuje prodekan teologickej fakulty Martin Taraj.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol