V Žiline-Považskom Chlmci vybudujú splaškovú kanalizáciu
Investícia sa má vyšplhať na 3,7 milióna eur.

05.02.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Mesto Žilina sa dohodlo so Severoslovenskými vodárňami a kanalizáciami, a. s. (SEVAK) na financovaní splaškovej kanalizácie v mestskej časti Považský Chlmec. Celkové predpokladané náklady sú 3,7 milióna eur, mesto sa na nich bude podieľať sumou približne 1,3 milióna eur. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že výslednú sumu za práce ešte môže znížiť verejné obstarávanie na stavebné práce a dozor. "Lehota na predkladanie cenových ponúk uplynie 10. februára. Pri vyhodnotení predložených ponúk bude rozhodovať nielen cena, ale aj čo najskoršie ukončenie prác či environmentálne kritéria v zmysle zásad zeleného verejného obstarávania. Napríklad zhodnotenie vybúraného materiálu a jeho opätovné použitie," uviedol hovorca mesta Žilina.

Predmetom investičnej akcie Považský Chlmec - stoková sieť – II. etapa je vybudovanie novej splaškovej kanalizácie, novej dažďovej kanalizácie a povrchové odvedenie vôd z komunikácií. "Súčasťou sú aj súvisiace práce na preložkách vodovodu a plynovodu, uvedenie všetkých komunikácií do pôvodného stavu a rekonštrukcia stavbou dotknutých uličných vpustí," dodal Miškovčík.

"Realizácia splaškovej kanalizácie v Považskom Chlmci vychádza z dlhoročných a silnejúcich potrieb obyvateľov, ktoré týmto vyriešime. Zámerom mesta je aj vybudovanie siete dažďovej kanalizácie, ktorá výrazne zamedzí ďalším škodám pri väčších prívalových zrážkach, keď dochádza k lokálnym záplavám pre nedostatočné odvodňovanie," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Mesto preto podľa neho vstúpilo do rokovaní so spoločnosťou SEVAK s cieľom vzájomného informovania sa a hľadania možností spolupráce, aby sa eliminovali obmedzenia, súvisiace s výstavbou kanalizácií. "Zároveň, aby tieto objekty boli realizované simultánne v rámci jednej stavby. Po uskutočnení uvedenej investičnej akcie sa stane SEVAK vlastníkom a prevádzkovateľom splaškovej kanalizácie v Považskom Chlmci, mesto Žilina zas bude vlastniť stavebné objekty dažďovej kanalizácie," uzavrel Miškovčík.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava