Zimnú súťaž ťažných koní v Hriňovej považujú za slovenský Grandslam
Organizátori očakávajú 20 furmanov z celého Slovenska.

22.01.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Približne 20 furmanov z celého Slovenska očakávajú organizátori 17. ročníka Zimnej furmanskej súťaže ťažných koní, ktorá sa uskutoční v sobotu 25. januára v Hriňovej v okrese Detva.

"Preteky sa uskutočnia o 10.00 h pri futbalovom ihrisku na Murínke v Hriňovej. Mnohí túto súťaž považujú za akýsi Grandslam v zápolení ťažných koní a prípravu berú skutočne zodpovedne," povedal TASR primátor Stanislav Horník.

Ako ďalej uviedol, súťažiť sa bude v troch disciplínach a to slalome na čas, silovej súťaži v páre a silovej súťaži v jednotke. Na záver bude vyhlásený najlepší furman dňa, ktorý okrem finančného ocenenia získa aj Hriňovskú fujaru.

Podujatie od svojho vzniku láka do Hriňovej pod Poľanu okrem domácich nadšencov aj stovky návštevníkov z iných kútov Slovenska. "V areáli pretekov očakávame až 3000 návštevníkov," doplnil primátor. Počas pretekov bude k dispozícii aj ochutnávka zabíjačkových špecialít.

Furmani, ktorí každoročne prichádzajú na súťaž, sú často zamestnaní so svojimi koňmi v lese, pri zvážaní dreva z nedostupných terénov. Zvieratá ale pomáhajú najmä na dedinských gazdovstvách pri prácach na poliach.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol