Obete holokaustu si vo Fiľakove uctia koncertom
Skladby skomponoval klavirista Miroslav Rác.

22.01.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Skladby, ktoré skomponoval klavirista a skladateľ Miroslav Rác na počesť a pamiatku všetkých obetí i preživších holokaustu, odznejú počas klavírneho koncertu v pondelok 27. januára o 18.00 h v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) vo Fiľakove v okrese Lučenec. Ich interpretom bude sám autor.

„Miroslav Rác berie hudbu ako celoživotné poslanie. Jeho tvorba je úctivým pamätníkom nevinných obetí holokaustu. Hudobná tvorba a koncerty sú významným edukatívnym nástrojom s cieľom zvýšiť povedomie o holokauste, osobitne o rómskom holokauste a jeho obetiach,“ uviedla riaditeľka MsKS Andrea Illés Kósik.

Dodala, že umelec skomponoval tiež hudbu pre zahraničný dokumentárny film o rómskych deťoch, ktoré zahynuli v koncentračnom tábore Buchenwald. „Vystupoval aj v izraelskom Tel Avive, v bývalom koncentračnom tábore v Seredi, v múzeu v Banskej Bystrici, ale tiež v Budapešti, Londýne či v Paríži,“ konkretizovala Illés Kósik.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá každoročne na 27. január. V roku 1945 v tento deň oslobodili nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau. Pamätný deň má pripomínať utrpenie šiestich miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol