Informácie o hrnčiarstve v historickej stolici Gemer - Malohont, predovšetkým v jej západnej časti, prináša nová publikácia Hrnčiarstvo v Suchánskej doline, ktorú koncom minulého roka vydalo Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Autorkou knihy je riaditeľka múzea Oľga Bodorová.
„Etnografické výskumy v teréne, predovšetkým v obci Sušany, som uskutočnila v rokoch 1978 až 1979. Neskôr som na téme pracovala takmer 40 rokov, hlavne na rozsiahlej akvizícii hrnčiny pochádzajúcej z tohto regiónu,“ povedala Bodorová.
Dodala, že v publikácii sa venuje jednak histórii hrnčiarstva, technológii, náleziskám hliny a jej spracovaniu, ale aj tvarovaniu výrobkov a vypaľovaniu v dvoch typoch pecí. „Samostatná časť knihy je venovaná pozoruhodnému a nezvyčajnému pomenovaniu jednotlivých druhov kuchynského riadu,“ dodala riaditeľka.
Obrazovú časť knihy reprezentuje výber 219 fotografií najcharakteristickejších druhov hrnčiarskych výrobkov, ktoré sú podľa Bodorovej v knižnej podobe publikované prvýkrát. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu.