Na svete je publikácia o hrnčiarstve v Suchánskej doline
Vydalo ju Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote.

21.01.2020 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Informácie o hrnčiarstve v historickej stolici Gemer - Malohont, predovšetkým v jej západnej časti, prináša nová publikácia Hrnčiarstvo v Suchánskej doline, ktorú koncom minulého roka vydalo Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Autorkou knihy je riaditeľka múzea Oľga Bodorová.

„Etnografické výskumy v teréne, predovšetkým v obci Sušany, som uskutočnila v rokoch 1978 až 1979. Neskôr som na téme pracovala takmer 40 rokov, hlavne na rozsiahlej akvizícii hrnčiny pochádzajúcej z tohto regiónu,“ povedala Bodorová.

Dodala, že v publikácii sa venuje jednak histórii hrnčiarstva, technológii, náleziskám hliny a jej spracovaniu, ale aj tvarovaniu výrobkov a vypaľovaniu v dvoch typoch pecí. „Samostatná časť knihy je venovaná pozoruhodnému a nezvyčajnému pomenovaniu jednotlivých druhov kuchynského riadu,“ dodala riaditeľka.

Obrazovú časť knihy reprezentuje výber 219 fotografií najcharakteristickejších druhov hrnčiarskych výrobkov, ktoré sú podľa Bodorovej v knižnej podobe publikované prvýkrát. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička