Žilina získala na štyri projekty vyše 1,09 milióna eur
Investície pôjdu do infraštruktúry a sociálnych služieb.

17.01.2020 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Mesto Žilina získalo vyše 1,09 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorý vyhlasuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, na štyri projekty v roku 2020. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka ich využije na ďalšiu etapu rekonštrukcie zastávok mestskej hromadnej dopravy, na revitalizáciu verejného priestoru vnútroblokov na Fatranskej ulici na sídlisku Vlčince a na ulici G. Lannuriena na sídlisku Hájik a na podporu terénnej sociálnej práce.

"Je potešujúcou správou, že projekty, ktorými skrášľujeme verejný priestor a zlepšujeme sociálne služby v meste, našli podporu. Na schválenie ďalších projektov ešte čakáme a verím, že budeme úspešní. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu je naplánované ďalšie programovacie obdobie 2021 - 2027, v ktorom sa určite budeme uchádzať o ďalšie finančné prostriedky na podporu našich zámerov," uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

 V druhej etape rekonštrukcie zastávok mestskej hromadnej dopravy v Žiline, ktorá bude stáť vyše 365.000 eur, sú podľa Miškovčíka naplánované stavebné úpravy existujúcich piatich zastávok, vybudovanie novej zastávky na ulici Hôrecká a rekonštrukcia zahŕňa aj debarierizačné opatrenia.

Na revitalizáciu vnútrobloku na Fatranskej ulici na sídlisku Vlčince je vyčlenených vyše 423.000 eur. "Zahŕňa úpravy spevnených plôch, pribudnú smetné nádoby, lavičky, ležadlá, stoly, stojany na bicykle, knižná búdka, workout, kruhové pieskovisko, drobný mobiliár pre deti a rodičov, zelené parkovacie zábrany a herný kopec. V rámci vegetačných úprav pôjde o výsadbu stromov, krov, trvaliek, cibuľovín, založenie trávnatých plôch a popínavých stien," doplnil Miškovčík.

Revitalizácia priestoru vnútrobloku na ulici G. Lannuriena na sídlisku Hájik za vyše 182.000 eur zahŕňa opravu už existujúcich spevnených plôch a vybudovanie nových chodníkov a športovísk. "V rámci drobnej architektúry budú vytvorené prvky, ktoré by spríjemňovali pobyt a pohyb obyvateľov vnútrobloku. Dôležitým nosným bodom návrhu je výsadba zelene," podotkol hovorca mesta Žilina.

Ďalší podporený projekt by mal zlepšiť podmienky sociálnych služieb v meste. "Zo získaných takmer 120.000 eur budú na tri roky prefinancované mzdy na ďalších troch terénnych sociálnych pracovníkov, ktorí pôsobia na území mesta Žilina," uzavrel Miškovčík.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol