Deti pátrajú po tajomstvách miest
Pátrať budú po zaujímavých stromoch, skalných útvaroch či divokých kútoch.

26.03.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Poézia je jednou zo sčastí questu (hľadačky), ktorú školské tímy zložené z jedného učiteľa a štyroch žiakov vytvárajú v týchto dňoch vo svojich mestách. Hľadačka je dobrodružná vychádzka a jej cieľom je priblížiť deťom prírodné prvky a biodiverzitu mesta, o ktorých často ani netušia. 

Ako pre TASR uviedla Ivana Poláčková, koordinátorka projektu z Centra environmentálnej a etickej výchovy  Živica, 50 hľadačiek práve vzniká vďaka česko-slovenskému projektu Tajný život mesta, ktorý realizuje CEEV Živica. O tom, čo sú to hľadačky a ako ich vytvoriť zaujímavo a dobrodružne, sa školské tímy z 50 škôl dozvedeli na  kurzoch v piatich mestách Slovenska.

"Teraz už deti mapujú územia svojich miest a hľadajú v nich zaujímavé časti prírody, aby ich formou dobrodružnej hľadačky predstavili všetkým, ktorí sa o svojom meste chcú dozvedieť niečo nové," približuje Poláčková.

Pátrať budú napríklad po zaujímavých stromoch, skalných útvaroch, mokradiach, ale aj po ovocných sadoch tradičných odrôd, divokých kútoch alebo vertikálnej zeleni. „To všetko je súčasťou biodiverzity v mestách a cieľom projektu je upozorniť na to, že mnohí z nás túto rozmanitosť nevnímajú. Práve hľadačky zábavnou formou vytiahnu ľudí von a ukážu im, čo všetko mestá skrývajú,“ dopĺňa Poláčková.

Na jednom z kurzov si tvorbu questov vyskúšali aj samotní učitelia, ktorí  tieto vedomosti potom preniesli na žiakov v školskom tíme. Jeden z ich spoločných výtvorov – hľadačku v okolí Vzdelávacieho centra Zaježová - si záujemcovia môžu pozrieť a na mieste aj otestovať na stránke CEEV Živica.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava