V Poprade má vzniknúť pocitová mapa
Dáta budú verejne prístupným zdrojom informácií pre samosprávu.

24.03.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Popradčania majú možnosť vytvoriť pocitovú mapu svojho mesta. Ide o nástroj, ktorý ponúka možnosť aktívneho zapojenia občanov do zberu informácií a názorov na verejné priestory.

Do pocitovej mapy, ktorá je zverejnená na webstránke www.pocitovamapa.sk, môžu ľudia postupne označovať miesta, ktoré sa týkajú štyroch kategórií - Atraktívnosť priestorov, Doprava, Zeleň a Bezpečnosť. Každá kategória obsahuje dve otázky.

Ku každej otázke môžu označiť viacero miest a taktiež pridať stručný popis, prečo sa im dané miesto páči alebo nepáči. Zhromaždené dáta budú verejne prístupným zdrojom informácií pre samosprávu, architektov či aktivistov a môžu byť podkladom pre ďalší výskum. Kým takýmito mapami sa orientujú samosprávy v Česku, Dánsku i Fínsku, na Slovensku ide o pilotný projekt.

"Každá informácia od občanov, ktorú vieme využiť pri výkone samosprávy a pomôže v starostlivosti o rozvoj územia, je dôležitá. V tomto prípade ide navyše o komplex informácií, ktoré môžu slúžiť ako jeden z podkladov pre ďalšie kroky pri zveľaďovaní mesta," uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Pocitové mapy sú spoločným projektom, za ktorým stoja Atrium architekti a Územne plány o.z. Zber dát by mal trvať približne tri mesiace.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava