Počet návštevníkov hradu Ľubovňa a skanzenu prvýkrát prekročil 200.000
Výzvou roka jesprístupnenie paláca Lubomírskych.

03.01.2020 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Počet návštevníkov Hradu Ľubovňa i skanzenu pod ním vlani prvýkrát v histórii prekročil hranicu 200.000. Podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka je za zvýšeným záujmom o túto národnú kultúrnu pamiatku viacero faktorov.

„Jednak je to záujem médií o našu prácu, ďalej aj neustála obnova a sprístupňovanie hradného areálu. Pripisujem to trošku aj rekreačným poukazom, myslím si, že ideme ruka v ruke s hotelierstvom a zároveň Slovensko, podľa toho čo nám hovoria návštevníci napríklad z Izraela, je jednou z najbezpečnejších krajín,“ uviedol pre TASR.

Celkovo si prišlo jednotlivé expozície a časti hradu minulý rok pozrieť viac ako 213.000 platiacich návštevníkov. Rok predtým to bolo 196.000 a rastúci trend zaznamenávajú v Starej Ľubovni už niekoľko rokov. „Moja méta bola už dávno prekonaná, keď sme snívali o stotisícom návštevníkovi. Aj minulý rok sa nám teda sezóna mimoriadne vydarila,“ skonštatoval Mikulík. Aj vďaka vysokej návštevnosti tak hodnotí vlaňajší rok veľmi pozitívne.

Minulý rok podľa neho patril jednak stavbárom, keďže sa pracovalo na obnove barokového i gotického paláca, ale aj ženám, vzhľadom na koncepciu celoročného programu. „Ukázalo sa, že zvoliť program orientovaný na ženy, bol dobrý krok, či už to bola výstava Famme Fatale, ktorá bude pokračovať aj v tomto roku, alebo kráľovné počas hradných slávností či dokonca vlastný parfum, ktorý sme uviedli,“ zdôraznil riaditeľ múzea. S veľkým záujmom návštevníkov sa stretli aj tradičné koncerty na hrade, interaktívna výstava Od zrnka k chlebu či ďalšie podujatia, ktoré pripravili.

V novom roku je podľa Mikulíka najväčšou výzvou sprístupnenie paláca Lubomírskych, ktorý prechádza obnovou. Hradné slávnosti budú tentoraz venované kniežatám, v lete by mali koncerty v historickom prostredí odohrať Vašo Patejdl či Robo Grigorov a návštevníci sa môžu tešiť aj na hradný muzikál. Skanzen bude patriť výstave o drotárstve a pribudnúť by v ňom mala aj nová ulica. Vydať chcú tiež nového turistického sprievodcu, historicky prvú monografiu mesta Stará Ľubovňa a múzejníci sa budú venovať aj piaristickému kláštoru v Podolínci a jeho prezentácii verejnosti.

„Máme pripravené aj ďalšie projekty obnovy nášho areálu a výskumnej činnosti, uvidíme, na čo sa nám podarí získať finančné prostriedky,“ dodal Mikulík na záver.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice