Nový most cez Ipeľ by mal stáť do konca roka 2022
Výstavba si vyžiada sumu vyše 3,1 milióna eur.

25.12.2019 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Plánovaná výstavba premostenia rieky Ipeľ medzi obcami Chľaba na slovenskej a Ipolydamásd na maďarskej strane sa predraží. Maďarský partner projektu v súčasnosti pripravuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby a v rámci aktualizácie podkladov sa ukázalo, že k vyčleneným financiám bude musieť Nitriansky samosprávny kraj (NSK) doložiť ďalších takmer 55.000 eur.

Podľa zmluvy medzi maďarskou stranou a NSK si výstavba mosta vyžiada sumu vyše 3,1 milióna eur. Náklady si obaja partneri delia v pomere 50 ku 50. Momentálne boli náklady zvýšené o infláciu, pre NSK to znamená zvýšenie výdavkov na vybudovanie príjazdovej cesty takmer o 50.000 eur a na stavebný dozor o vyše 4600 eur.

 „Po dvoch rokoch sa projekt zasa prehodnocuje a zasa uložíme podklady do zásuvky, aby sa potom znova všetko prehodnocovalo. Brusel poveril maďarskú stranu ako lídra výstavby, my teda musíme len čakať, aj keď sa takto zvyšujú náklady na výstavbu,“ skonštatoval predseda NSK Milan Belica.

O výstavbe premostenia Ipľa sa hovorí už od roku 2009, prvým neoficiálnym termínom začiatku stavebných prác bola jar 2010. Výstavba sa však pre rôzne komplikácie doteraz vôbec nezačala. Podľa poslanca NSK Miloslava Hatalu ide o nekonečný projekt. „Na pôde NSK to už riešime jedenásty rok, ale ja som optimista a verím, že po verejnom obstarávaní už dôjde k výstavbe. Treba chápať, že ide o veľký cezhraničný projekt a tie procesy nejaký čas trvajú,“ pripomenul poslanec Iván Farkas.

Podpredseda NSK Tibor Csenger potvrdil, že výstavba mosta medzi Chľabou a Ipolydamásdom sa má začať hneď po verejnom obstarávaní. „Je to veľká medzinárodná súťaž, takže treba počítať s tým, že potrvá približne pol roka. Ďalším krokom bude samotná výstavba, ktorá by mala byť ukončená do konca roka 2022. Na začiatku roka 2023 by už mal byť most odovzdaný do užívania,“ dodal Csenger.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice