Obnovu parku v Dolnej Strehovej ukončia na jar
Obnova sa realizuje z projektu spolupráce Palóc – Hont – Podpoľanie.

17.12.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Do konca mája budúceho roka by mali byť hotové práce na obnove historického parku v okolí Múzea Imre Madácha v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš. Projekt Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea kultúry Maďarov na Slovensku sa realizuje od júla 2019 v rámci cezhraničného projektu spolupráce Palóc – Hont – Podpoľanie, ktorého súčasťou je ďalších päť projektov na slovenskej a maďarskej strane.

Kým však u troch maďarských a dvoch slovenských partnerov realizáciu projektu prakticky ukončili, práce na rekonštrukcii parku v Dolnej Strehovej zdržalo verejné obstarávanie, ktoré museli zopakovať.

Ako TASR povedala riaditeľka SNM - Múzea kultúry Maďarov na Slovensku Gabriella Jarábik, keďže termín ukončenia celého projektu bol v decembri 2019 a všetky práce na obnove parku sa nestihli, múzeum požiadalo koordinátora o predĺženie termínu.

"Od júla dodnes však firma, ktorá vyhrala verejnú súťaž, stihla zrealizovať už 80 percent všetkých prác. Chýba nám ešte dokončiť výmenu pomníka na hrobke Imreho Madácha, ktorú pamiatkari odporučili zrealizovať až na jar," konštatovala riaditeľka múzea.

Podľa nej v parku sa po dokončení všetkých prác budú môcť konať aj rôzne kultúrne aktivity. Celý areál má pritom rozlohu asi 2,5 hektára.

Múzeum získalo na obnovu parku prostredníctvom cezhraničného projektu 281.000 eur, ďalších 70.000 eur poskytlo slovenské ministerstvo kultúry. Kaštieľ, v ktorom sídli Múzeum I. Madácha, prešiel rozsiahlou rekonštrukciou v rokoch 2010 - 2013.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice