V mestskom ovocnom sade v Petržalke začali s výsadbou
V sade je už teraz viac ako 240 ovocných stromov a krov.

17.12.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Gruchalák

Bratislavský mestský ovocný sad v Petržalke začína naberať reálne kontúry. V uplynulých dňoch tu vysadili trvalkové bylinkové záhony, napríklad pamajorán, šalviu, rebríček, echinaceu či klinček, ktoré sú vhodné na aromaterapiu a podporu opeľujúceho hmyzu. V sade je už teraz viac ako 240 ovocných stromov a krov, ktoré ponúknu 130 vzácnych starých odrôd. Bratislavská samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

"Okrem výsadby sme pokračovali tvorbou vŕbového oplotenia a vŕbových brán. V sade nám tiež začínajú poletovať aj sýkorky, ktoré sa už môžu ubytovať v pripravených búdkach," priblížilo mesto. Mestský ovocný sad sa nachádza v Petržalke, v priestore medzi Macharovou ulicou a Panónskou cestou.

Vysadených tu bude viacero odrôd ovocných stromov a odrôd ovocných krov a bylinných záhonov. Rozdelené budú do piatich zón. S prípravnými prácami a výsadbou sa začalo ešte v novembri. S otvorením sadu pre verejnosť počíta mesto v marci alebo apríli budúceho roka. Bratislava tak chce vytvoriť nový komunitný priestor s pridanou hodnotou rozširovania ovocných stromov v meste.

"Každá navrhovaná zóna bude mať svoje špecifické druhové zloženie ovocných drevín a krov, špecifické vegetačné úpravy a prvky. Okrem toho sa v priestore budú vyskytovať prvky na zvýšenie biodiverzity a tiež miesta na relax, vzdelávanie a ochutnávanie," spresnil magistrát.

Tvrdí, že na najväčšom sídlisku v Bratislave i na Slovensku si tak budú môcť ľudia pripomenúť a zachovať ovocinársku tradíciu v regióne.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol