Na Kolonickom sedle sa zídu vedci zo štyroch krajín
Zaznejú prednášky z astrometrie, geofyziky, astronómie či astroturistiky.

05.12.2019 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Viac ako 60 vedcov zo štyroch krajín sa bude od štvrtka do soboty (7. 12.) venovať téme premenných hviezd. Pravidelná medzinárodná konferencia Kolos sa uskutoční na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle a v dome kultúry v Stakčíne v okrese Snina. Aj tento rok ju zorganizovala Vihorlatská hvezdáreň v Humennom. Informoval o tom jej riaditeľ Igor Kudzej.

Okrem ústrednej témy, ktorej je podľa Kudzejových slov venovaná väčšina z 51 nahlásených príspevkov, si účastníci zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny a Maďarska vypočujú i prednášky z astrometrie, geofyziky, výuky astronómie či astroturistiky. Súčasťou konferencie bude aj bilancovanie aktivít vzídených z dohody o vzájomnej spolupráci a pomoci medzi Vihorlatskou hvezdárňou v Humennom a Astronomickým observatóriom Národnej univerzity v Odese, ktorú vedecké pracoviská podpísali pred 20 rokmi, 19. októbra 1999.

Konferenciu podporili Agentúra pre vedu a výskum, Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Neinvestičný fond Teleskop, Slovenský zväz astronómov a Slovenská astronomická spoločnosť.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol