Františkánsky kostol vo Fiľakove je po rekonštrukcii
TASR ponúka správu aj v maďarskom jazyku.

02.12.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Nástenné maľby a hlavný oltár boli zreštaurované počas štvorročnej obnovy františkánskeho kostola Nanebovzatia Panny Márie vo Fiľakove v okrese Lučenec. Podľa slov fiľakovského františkána pátra Jakuba bola rekonštrukcia zavŕšená v novembri 2019 a jej celkové náklady dosiahli úroveň do 600.000 eur.

„Táto rekonštrukcia trvala od roku 2015 do roku 2019 a mala tri etapy. Prvá etapa bola svätyňa, v roku 2016 sa robil chórus, v roku 2017 zadná časť lode. Potom sme boli prizvaní do cezhraničného projektu Interreg spolu s maďarskými bratmi zo Szentkútu,“ priblížil páter.

Dodal, že v rámci spomínaného projektu Interreg sa dokončili posledné dve časti lode, hlavný oltár a opravila sa Koháryho kaplnka. Obnova kostola bola podľa jeho slov v prvej fáze financovaná zo zbierok medzi veriacimi a prostriedkov od sponzorov i mesta Fiľakovo. V druhej časti to boli peniaze získané cez Interreg.

Rekonštrukciu podľa pátra Jakuba potrebujú v budúcnosti aj ďalšie menšie oltáre v chráme, podlaha či kostolné lavice. „Pokračovať však budeme podľa toho, ako budú financie,“ podotkol.

Ako pokračoval Marian Mesiarik z Hradného múzea Fiľakovo, františkánsky kostol patrí medzi tri najstaršie objekty v meste, jeho nástenné maľby však pochádzajú až z roku 1913. „Ako vyzeral kostol predtým, to je ťažko povedať. Nie je jasné, či bola spomínaná výmaľba z roku 1913 novou, alebo šlo o rekonštrukciu pôvodnej,“ konštatoval Mesiarik.

Fiľakovský kostol bol postavený koncom 17. a začiatkom 18. storočia, ale už v rokoch 1729 až 1731 bol prestavaný, keďže sa pre nekvalitne vykonanú prácu prepadla jeho klenba. Hlavný oltár kostola pochádza z roku 1726.

Text správy v maďarskom jazyku.

Négy évig tartó felújítást követően átadták a Szűz Mária mennybemenetele római katolikus templomot a losonci járásbeli (okres Lučenec) Füleken (Fiľakovo). A füleki ferences atya, Jakab elmondása szerint a rekonstrukciót, melynek keretében restaurálták a freskókat és a főoltárt is, 2019 novemberében fejezték be. A felújítás összköltsége eléri a 600 000 eurót.

 A rekonstrukció 2015-től 2019-ig tartott, és három szakaszból állt. Az első három évben a szentélyt, a kórust és a templomhajó hátsó részét újították fel. Ezt követően, már a szlovák-magyar Interreg együttműködési program keretében fejezték be a templomhajó és a főoltár rekonstrukcióját, illetve a Koháry-kápolnában végzett javítási munkálatokat. A felújítás első szakaszának költségeit a hívők adományaiból, valamint szponzori és városi támogatásokból fedezték. A második szakaszban az Interreg projektnek köszönhetően jutottak támogatáshoz.

Jakab atya elmondása szerint felújításra várnak még a kisebb oltárok, a padlózat és a padok. Hozzátette: a rendelkezésre álló anyagiak függvényében folytatják a munkálatokat.

Marian Mesiarik, a füleki (Fiľakovo) Vármúzeum munkatársa elmondta: a ferences templom egyike a város három legrégebbi épületének, a freskói azonban 1913-ból valók. „Hogy a templom korábban hogyan nézett ki, nehéz megmondani. Nem egyértelmű, hogy az 1913-as falfestmények újak-e, vagy az eredeti freskók restaurált változatai” – fűzte hozzá.

A füleki templomot a 17. és a 18. század fordulóján emelték, de már 1729 és 1731 között át kellett építeni, mivel a gyenge minőségű munka miatt beomlott a boltozat. A főoltár 1726-ból származik.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol