Na Ondreja sa bude driapať perie
V obci Nedožery-Brezany na tradície nezabúdajú.

26.11.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto.

Driapanie peria, viazanie masteničiek či odlievanie vosku čaká na návštevníkov na Dedinských driapačkách v Nedožeroch-Brezanoch (okres Prievidza). Už šiesty ročník podujatia bude hostiť tamojší obecný úrad na Ondreja, 30. novembra od 17.00 h. TASR o tom informovala Bibiána Krpelanová z Miestneho odboru Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch.

„Po krátkej scénke miestnych ochotníčok si návštevníci budú môcť vyskúšať domáce zimné práce ako driapanie peria, rozbíjanie orechov či viazanie masteničiek. Slobodné dievky môžu vyskúšať aj odlievanie vosku cez kľúč a zistiť tak povolanie svojho nastávajúceho," priblížila Krpelanová.

Na zahnanie hladu podľa nej budú podávať melencovú polievku, domáce šišky a poplamúchy, o uhasenie smädu bude taktiež postarané. "Nebude chýbať ani tombola s lákavými cenami. Večerom nás bude sprevádzať ľudová hudba Braňa Jakubisa," dodala.

Dedinské driapačky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Podujatie pripravil Miestny odbor Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch, obec a občianske združenie K-2000, uskutoční sa v rámci projektu Z mozaiky tradičnej kultúry hornej Nitry.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava