Nitriansky magistrát chce analyzovať zloženie komunálneho odpadu
Samospráva chce odstraňovať problémy v zbere odpadu.

11.11.2019 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Nitrianska radnica hľadá dobrovoľníkov, ktorý jej pomôžu lepšie nastaviť odpadové hospodárstvo. Mesto plánuje na budúci rok vykonať analýzu zmesového komunálneho odpadu. Práve s ňou by mali pomôcť dobrovoľníci.

Ich práca bude spočívať v analýze obsahu nádob, do ktorých obyvatelia vyhadzujú zmesový komunálny odpad. „Hľadáme aktívnych občanov, ktorým sa nelení vyhrnúť si rukávy pre dobrú vec. Analýza bude v praxi prebiehať tak, že sa vysype odpad z určitého počtu nádob. Ten bude slúžiť ako vzorka. Odpady z tejto vzorky sa vytriedia na jednotlivé zložky a zanalyzuje sa ich pomer v zmesovom komunálnom odpade. Nebude to práca voňavá, ale zato veľmi prospešná pre budúcnosť Nitry,“ vysvetlil Martin Pavelka z mestského úradu v Nitre.

Analýzu mesto následne využije na efektívnejšie nakladanie s odpadmi. „Podľa jej výsledkov zistíme, ktoré druhy odpadov sú problémové. Následne je možné nastaviť kroky k predchádzaniu vzniku odpadu a k tomu, aby sa zvýšila miera jeho triedenia. Záujemcovia, ktorí by pri tom chceli pomôcť, sa môžu prihlásiť do konca decembra,“ dodal Pavelka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol