Vo Veľkom Záluží si pripomenuli 250. výročie posviacky farského chrámu
V kostole sa nachádzajú aj diela Vincenta Hložníka.

30.10.2019 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Spoločenstvo veriacich vo Veľkom Záluží v okrese Nitra si slávnostnou svätou omšou pripomenulo 250. výročie posviacky farského chrámu. Postavený bol v roku 1769 a zasvätený je Všetkým svätým. Nitriansky sídelný biskup Viliam Judák si spoločne s miestnym farárom Antonom Ižoldom a ďalšími kňazmi, rodákmi z obce, pripomenuli udalosti z histórie farnosti, informovalo Biskupstvo Nitra.

Kostol bol postavený v barokovo klasickom slohu. Severná stena je kamenná, ostatné sú z pálených tehál. V rokoch 2003 až 2005 prešiel kostol rozsiahlou rekonštrukciou. Počas nej bolo realizované kompletné podpílenie kostola a dodatočná izolácia, obnovené boli omietky a celý kostol bol nanovo vymaľovaný. Podobné práce boli realizované aj na fasáde kostola. Hlavný oltár Všetkých svätých z konca 18. storočia bol pri predchádzajúcej renovácii odstránený, nanovo zrekonštruovaný a znovu slúži svojmu účelu.

V kostole sa nachádzajú viaceré plastiky a sochy, na klenbe nad chórom je obraz príchodu sv. Cyrila a Metoda, ktorý namaľoval nitriansky akademický maliar Edmund Massányi. Pod kostolom sa nachádza krypta, v ktorej sú pochovaní členovia niekdajšej miestnej šľachty. Vo veži kostola sú umiestnené štyri zvony osadené pravdepodobne až v roku 1925. Okná v hlavnej lodi kostola po rekonštrukcii zdobia vitráže podľa návrhov akademického maliara Vincenta Hložníka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava