Výročie Šimonovian pripomenie známka s Vodným hradom
Známka vyjde aj s doplňujúcimi motívmi.

15.10.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Výročie partizánskej mestskej časti Šimonovany bude pripomínať i špeciálna známka s Vodným hradom. Pamiatku v najstaršej časti mesta, ktorá budúci rok oslávi 760 rokov od prvej písomnej zmienky, zveční rytec a grafik František Horňák.

Známka s podobizňou hradu by mala vyjsť 20. septembra budúci rok. "Príprava je náročná, bol som si nejaké veci vyfotografovať. Treba to teraz nakresliť, rozkresliť, vyryť. Potom ide do tlačiarne, kde sa urobí technická príprava a známka sa vytlačí," spomenul Horňák.

Výrobe známok prostredníctvom rytiny sa podľa neho na Slovensku venuje málo ľudí. "Rytina je z grafických techník najťažšia aj časovo najzdĺhavejšia. Robiť rytinu nie je záležitosť jedného dňa, vytvoriť ju je záležitosťou týždňov a mesiacov a tomu predchádzajú jednotlivé postupy," priblížil.

Známka Vodného hradu vyjde aj s doplňujúcimi motívmi. "Každá známka má svoju obálku, na ktorej je nalepená. Na tejto obálke je ešte sprievodná rytina FDC, ktorá akoby doplňovala informáciu o známke. Tá je opatrená aj pečiatkou, a potom je v strede obálky ešte jedna kontrolná pečiatka. Každá obálka má ešte kartičku, kde je v slovenskom a anglickom jazyku napísaná história známky," dodal Horňák.  
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol