V Múzeu slovenskej dediny predstavia jesenné práce našich predkov
Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne.

08.10.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Podujatie Keď sa zima opýta predstaví v nedeľu 13. októbra jesenné práce našich predkov návštevníkom Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

"Pracovné činnosti, ktoré súviseli so zásobením rodiny na zimné obdobie, predstavia členovia Folklórneho súboru Drotár z Dlhého Poľa a Folklórnej skupiny z Podhradia. Rezanie a tlačenie kapusty, krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj i príprava dreva na zimu boli bežnou zručnosťou," uviedla Kiripolská.

Doplnila, že návštevníkov bude areálom sprevádzať vôňa pečených zemiakov alebo jabĺk, ktoré si môžu sami pripraviť v pahrebe. "Môžu ochutnať špeciality ako napríklad 'zemnačne osušky' alebo zemiakovú babu. V jedení zemiakovej baby si dokonca budú môcť zmerať sily s ostatnými návštevníkmi. Ochutnajú aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách, či čerstvú jablčnú šťavu, pripravenú ručným lisom," dodala Kiripolská.

V kováčskej vyhni predvedie prácu kováč pri podkúvaní koňa a návštevníci sa naučia, ako sa vyrábala brezová metla. "Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti budú môcť vyskúšať plstenie ovčej vlny, vyrobiť si figúrky z makovíc a gaštanov, alebo voňavé bylinkové vrecúška ozdobené pečiatkami zo zemiakov. Počas programu od 10.00 h do 16.00 h bude hrať Podhradská muzika a o 13.30 h sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka svätá omša," uzavrela Kiripolská.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava