Ochotníci v obci Ľubeľa fungujú už takmer storočie
Potulky redaktorov TASR po slovenských obciach.

06.10.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Už takmer storočie sa v liptovskej obci Ľubeľa stretávajú celé generácie ochotníckych divadelníkov. Svojim nadšením a šikovnosťou si vyslúžili viaceré ocenenia. V repertoári divadelného súboru sú najmä komédie. Ako hovorí režisérka súboru Janka Mlynarčíková, cieľom je divákov zabaviť, trápenia majú v živote dosť.

"Prvá divadelná hra bola nahraná v rokoch 1922 až 1923. Podľa historických dokumentov ju režíroval miestny pán učiteľ. Odvtedy sa divadelné predstavenie hrá prakticky bez prestávok - každý rok na Prvý sviatok vianočný. Snažíme sa, aby to bolo vždy niečo nové," uviedla pre TASR režisérka.

Divadelný súbor má momentálne 16 členov. S nacvičovaním predstavenia zvyknú začať vždy v októbri. "Veľkú úlohu má pani Lucia Gemzická, ktorá celé leto hľadá divadelnú hru vhodnú pre našich členov. Tento rok budeme hrať Plné vrecká peňazí od Jána Soloviča, čiže opäť komédiu," vysvetlila Mlynarčíková.

I keď ochotnícke divadlo z Ľubele poznajú aj v Prahe, najväčšou výzvou je pre nich celoslovenský festival v Budmericiach. V roku 2018 tu získali prvé miesto za divadelnú hru a rovnako prvé miesto za mužskú hereckú rolu. Tento rok zas získali prvé miesto za réžiu.

Okrem množstva ocenení a desiatok vystúpení rozvíjajú lásku k divadlu aj prostredníctvom špeciálneho divadelného festivalu ĽubeľaFest, ktorý si tento rok zapísal už svoj 11. ročník. Podujatie je prehliadkou rôznych žánrov divadla, prichádzajú naň ochotníci z celého Slovenska. Tento rok sa divákom predstavili divadelníci z Liptovských Kľačian, Vlách, Partizánskej Ľupče, Dovalova, Hriňovej či Krupiny. Festival navyše patril aj detskému divákovi, pre ktorého organizátori pripravili workshopy. Ďalší ročník podujatia sa uskutoční už v zrekonštruovaných priestoroch tamojšieho kultúrneho domu.

Podľa režisérky je fungovanie divadelného súboru postavené najmä na ľuďoch. "Sme veľmi dobrá partia. O všetkom spolu hovoríme otvorene. Nie je to tak, že by som mala hlavné slovo iba ja, každý môže bez obáv povedať svoj názor. Divadelný súbor je otvorený, spolupracujeme. A o tom to je," dodala Mlynarčíková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava