Obyvatelia Rožkovian chcú priecestie so závorami
Riešenie železničného priecestia bude známe po vypracovaní projektu

04.10.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Či bude železničné priecestie v obci Rožkovany v okrese Sabinov chránené závorami bude známe po vypracovaní bezpečnostného projektu. Ten by mal byť podľa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) hotový najskôr v druhom kvartáli budúceho roka. Odznelo to na takzvanom verejnoprávnom konaní, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok v obci Rožkovany. Uskutočnilo sa po tragickej dopravnej nehode vlaku a osobného motorového vozidla, pri ktorej tam 24. septembra prišli o život tri ženy.

"Deklarovali sme si všetci účastníci tohto konania súčinnosť na vypracovaní projektovej dokumentácie a realizácii stavieb. Ako som na úvod povedal, sú tu štyria správcovia komunikácií na vzdialenosti približne 40 metrov," uviedol riaditeľ odboru oznamovacej a zabezpečovacej techniky a elektrotechniky ŽSR Róbert Oravec.

Ako povedal, v danom úseku sú veľmi komplikované vzdialenostné pomery medzi hranicou križovatky a ochranným pásmom železnice. "Počas spracovania projektu bude rozhodnuté, či tam tie závory vyjdú alebo nevyjdú. Polícia to bude posudzovať, či riešenie so závorami nebude ešte kontraproduktívnejšie ako terajší stav," povedal Oravec s tým, že ide o priecestie tretieho stupňa, ktoré je zabezpečené.

"Je treba upozorňovať verejnosť na to, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky, aby nevstupovali do priecestia, keď to nie je bezpečné," skonštatoval Oravec a doplnil, že termín prípadného osadenia závor bude závisieť od verejného obstarávania.

"Mrzí ma, že nie je možné urobiť opatrenia zo dňa na deň. Ak sme realisti a jednoducho máme skúsenosti, ako je tieto záležitosti potrebné v zmysle zákona riešiť, tak asi iný spôsob neexistuje. To, čo som si vypočula, že je možné vymeniť svetelnú signalizáciu, tak toto je asi riešenie," skonštatovala starostka obce Beáta Kollárová a povedala, že je potrebné pracovať na tom, aby sa riešenia, na ktorých sa zhodli dostali čím skôr do praxe.

"Dúfal som, že sa to pohne skôr, ako bol predpoklad, že to bude o dva roky. Neviem koľko životov tam má ešte vyhasnúť. Chcem osloviť prezidentku a predsedu vlády s tým, čo sa tu deje, lebo je to smutné. To, že sa na projektoch pracuje, počúvame už od roku 2008, keď došlo k prvým nehodám. Na projektoch sa pracuje, až vtedy, keď sa stane nešťastie," dodal po konaní manžel jednej z obetí Miloš Sekerák.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol