Pustý hrad je prvou stredovekou pamiatkou s kamerou Živej panorámy
Prostredníctvom panoramatickej kamery je napojený na priame vysielanie.

02.10.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Pustý hrad nad Zvolenom sa vďaka podpore Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) stáva prvým hradom na Slovensku s panoramatickou kamerou napojenou na priame vysielanie a na reláciu Živá panoráma. Zábery z kamery poskytnú návštevníkom nielen aktuálne pohľady na jeden z najstarších hradov na Slovensku a informácie o počasí, ale aj informácie o kultúrnych podujatiach a novinkách na hrade, ako aj na celej Pohronskej hradnej ceste.

Ako pre TASR uviedol iniciátor projektu a člen Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko Jaroslav Stehlík, jedinečné panoramatické pohľady, ktoré poskytuje hrad priamym návštevníkom hradu, budú teraz pozvánkou aj pre turistov z iných lokalít Slovenska i zo zahraničia.

"Rozvojová agentúra BBSK poskytla na zriadenie kamery 15.000 eur, svojou čiastkou prispelo aj mesto Zvolen. V budúcnosti by na činnosť mala prispievať oblastná organizácia cestovného ruchu s tým, že výstupy bude používať aj na propagáciu svojich podujatí," priblížil. "Zaujímavosťou je, že keďže na hrade nie je privedená elektrina, kamere v činnosti pomáhajú solárne panely," pripomenul.

Kameru technicky zabezpečuje spoločnosť Sitour. Ako TASR povedala zástupkyňa spoločnosti Ľubica Styková, obrázky z kamier po celom Slovensku dodávajú do relácie Živá panoráma vysielanej denne vo verejnoprávnej televízii od roku 1997. "Za toto obdobie sa vo vysielaní vystriedalo 70 lokalít, pričom v súčasnosti ich beží vo vysielacej štruktúre 30. Predovšetkým sú to lyžiarske a horské strediská a akvaparky. Hrad ponúkame vôbec prvý raz," uviedla.

Súčasne so spustením kamery sa na Pustom hrade a v jeho okolí otvárajú nové cyklocesty, ktoré doteraz neboli vyznačené. Podľa zástupcu združenia Cyklo Adventure Miroslava Petríka, označených je takto aktuálne 25 kilometrov cyklociest. Vedú napríklad aj na neďaleký hrad Peťuša, do Dobrej Nivy, či ku kaštieľu v Ostrej Lúke. "V nasledujúcich rokoch pripravujeme ešte prepojenie na Kráľovú a Sekiersku dolinu a tiež značenie už existujúcich cyklotrás v smere na Banskú Štiavnicu a Vígľaš," doplnil.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice