Projekt Participatívna škola potvrdili školy s radnicou memorandom
Žiaci partizánskych škôl budú rozhodovať o využití časti financií.

24.09.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Žiaci partizánskych škôl budú môcť rozhodovať o využití časti financií z mestského rozpočtu. Hlasovaním rozhodnú, na aký účel použije ich škola 500 eur. Realizáciu nového projektu Participatívna škola potvrdili základné i stredné školy podpisom memoranda so samosprávou mesta.

"Cieľom tejto iniciatívy je vytvoriť priestor na to, aby sa už na základných a stredných školách uskutočňovala edukačná i neformálna predpríprava participácie na verejnom dianí a pri rozdeľovaní verejných prostriedkov," spomenul primátor Jozef Božik.

Každá škola podľa neho získa na základe memoranda 500 eur s tým, že v každej z nich vypracujú minimálne tri projekty, o ktorých budú rozhodovať žiaci, respektíve študenti, pričom v prípade základných škôl to budú žiaci druhého stupňa. "Týmto cieľom chceme vytvoriť podmienky na to, aby na základnej a strednej škole prišli deti do prvého kontaktu s participáciou pri prerozdeľovaní verejných prostriedkov a zároveň aj s projektovým manažovaním. A následne, ako si to osvoja, mohli vstúpiť do riadneho komunitného života ako dospelí občania pri participatívnych komunitných aktivitách organizovaných na území mesta," dodal.

Zámer samosprávy ocenili riaditelia škôl, ktorí podpísali memorandum. "Je to veľmi dobrý nápad, pretože sme dali našim žiakom možnosť spolurozhodovať nielen o dianí v našej škole, ale celkovo v spoločnosti. Takto získame i obraz o tom, čo naši žiaci chcú v škole mať," skonštatovala riaditeľka Strednej odbornej školy Jána Antonína Baťu Katarína Hartmannová.

Projekt by mali školy zrealizovať do decembra tohto roka. "Myslím, že na každej škole máme veľa šikovných detí, takže spolu s aktívnymi učiteľmi všetko stihneme do daného termínu," uzavrela riaditeľka Základnej školy Rudolfa Jašíka Dagmar Pučeková.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol