Zážitkové ubytovanie v jelšavskom kaštieli má priniesť rozvoj turizmu
Do objektu je potrebné najskôr dotiahnuť inžinierske siete.

24.09.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Ďalší rozvoj turizmu v regióne Gemer by malo priniesť zážitkové ubytovanie pre turistov, ktoré mieni samospráva Jelšavy v Revúckom okrese vytvoriť v priestoroch tamojšieho coburgovského kaštieľa. Prvým krokom na jeho realizáciu je privedenie inžinierskych sietí do objektu.

„Po vybudovaní akéhosi logistického zázemia plánujeme v kaštieli spoločne s občianskym združením Čierne diery, ktoré sa venuje záchrane zabudnutých pamiatok, vybudovať zážitkové ubytovanie pre turistov z celého Slovenska. Malo by ísť o niečo netradičné. Do kaštieľa sa vmontujú presklené unimobunky, čo si však nevyžiada žiadne rušivé zásahy do budovy,“ vysvetlil primátor Jelšavy Milan Kolesár.

Na splnenie tohto zámeru však bolo podľa jeho slov potrebné do stavby dotiahnuť inžinierske siete. „Doposiaľ v kaštieli neboli vybudované, a to aj napriek tomu, že systematickej záchrane národnej kultúrnej pamiatky sa mesto aktívne venuje už približne päť rokov,“ podotkol Kolesár s tým, že o finančnú pomoc požiadali aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Ten im prispel sumou takmer 15.000 eur, ktorá pokryla časť nákladov na vypracovanie projektovej dokumentácie.

Ako v tejto súvislosti uviedol predseda BBSK Ján Lunter, pre mnohé oblasti Gemera je dnes cestovný ruch a turizmus jednou z mála možností na pritiahnutie záujmu návštevníkov a investícií. „Nielen preto, ale aj pre uchovávanie dejín musíme investovať do zachovania histórie a jej pamiatok,“ povedal.

Okrem stavebných a udržiavacích prác sa však samospráva mesta snaží priniesť život za múry kaštieľa už v súčasnosti. „Či už formou komentovanej prehliadky, keď je návštevník, takpovediac, vtiahnutý do procesu obnovy a má možnosť vidieť a počuť o priebehu záchranných prác v ‚priamom prenose‘. Prípadne formou tematických kultúrnych podujatí, ktoré majú potenciál zaujať verejnosť,“ priblížila koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice