Rod Pálfiovcov priblíži medzinárodná vedecká konferencia
Program konferencie v Bojniciach sa dotkne aj umeleckých zbierok.

24.09.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Históriu rodu Pálfiovcov, ich majetky, príbuzenské vzťahy a umelecké zbierky priblíži medzinárodná vedecká konferencia, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. O šľachtickom rode budú v stredu (25. 9.) na Bojnickom zámku rozprávať slovenskí i zahraniční odborníci, informovala TASR vedúca oddelenia múzejnej komunikácie, marketingu a služieb návštevníkom SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Konferencia priblíži fondy rodu Pálfiovcov v Slovenskom národnom archíve, ako i pezinskú vetvu rodu, ich majetkové pomery a ústrednú správu majetkov do polovice 19. storočia. Odborníci sa zamerajú i na príbuzenské vzťahy Pálfiovcov a Erdődyovcov v 18. a 19. storočí, ilúziu rodinnej súdržnosti a finančné ťažkosti rodiny po prvej svetovej vojne, rovnako tak na niektoré aspekty predaja dedičstva Jána Pálfiho.

Program konferencie sa dotkne napríklad i umeleckých zbierok Jána Pálfiho a československého štátu, nového objavu podobizne Jána V. Pálfiho od začínajúceho maliara Františka Antona Palka či znovunájdených zbierok grófa Jána Pálfiho a heraldickej výzdoby Erbovej sály Bojnického zámku. Podujatie ukončí prednáška o stavebných aktivitách posledných Pálfiovcov na Bojnickom panstve a prehliadka zámku.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice