Vďaka kúpe hasičského vozidla získal Hliník n.Hronom aj družobnú obec
Seriál TASR o dobrovoľných hasičoch na Slovensku.

23.09.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Novodobá história Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Hliníku nad Hronom síce nie je dlhá, ale za to pre obec prínosná. Vďaka nemu má Hliník nad Hronom okrem iného aj družobnú obec Zbýšov v susedných Čechách. Samosprávy spojila kúpa hasičského vozidla, vzájomné vzťahy rozvíjajú dodnes.

Veliteľ miestneho DHZ a zároveň starosta Hliníka nad Hronom Vladimír Mikuláš priblížil, že s aktívnou obnovou zboru začali v roku 2015. "Čo ja viem, tak hasičstvo tu bolo roky rokúce. Nemohli sme nájsť nejaký oficiálny dokument, kedy bol hasičský zbor v Hliníku založený. Tak sme pátrali v tekovskom archíve a našli sme prvú zmienku z roku 1910," priblížil Mikuláš.

Myšlienka obnoviť zbor prišla po rokoch jeho nečinnosti. V súčasnosti má 30 členov, podľa Mikuláša sú medzi nimi starší aj mladší členovia. Čestným veliteľom je 89-ročný Marián Olajec, ktorý bol kedysi hasičským veliteľom. "Začali sme odznova, lebo zo starej techniky neostalo nič, našli sme len dve striekačky," skonštatoval veliteľ.

Keďže zbor potreboval techniku, starosta začal hľadať aj na internete. Našiel ponuku českého mesta Zbýšov na predaj cisternovej automobilovej striekačky CAS 25. Tú nakoniec vďaka obecným a súkromným prostriedkom aj kúpili. Práve kúpa "Hlinického Maťa", ako vozidlo tunajší hasiči pomenovali, bola impulzom k rozvoju spolupráce oboch samospráv. Podľa starostu družbu aktívne rozvíjajú dodnes. "Boli sme u nich na otváraní novej hasičskej zbrojnice aj na odovzdávaní nových vozidiel. Teraz prídu oni k nám," priblížil s tým, že v januári budúceho roka sa bude v Hliníku nad Hronom konať podujatie Hasiči hasičom. V máji si chcú tiež pripomenúť 110. výročie vzniku hasičstva v obci.

Hlinickí dobrovoľní hasiči síce organizujú hasičské súťaže, no vlastné súťažné družstvo pre chýbajúcu techniku zatiaľ nemajú. "U nás býva veľa školení, ktoré zabezpečujeme v rámci územnej organizácie dobrovoľnej požiarnej ochrany," poznamenal Mikuláš. Okrem zásahovej činnosti sú hasiči obyvateľom nápomocní aj pri iných príležitostiach. Podľa Mikuláša je teraz "v móde" napríklad napĺňanie bazénov, hasiči sa tiež starajú o inštalovanie vianočnej výzdoby, robia pilčícke práce a pomáhajú aj pri organizácii kultúrnych podujatí. Už niekoľko rokov organizujú napríklad Hasičský ples, na ktorý sa lístky vypredajú skôr, ako oznam o jeho konaní stihnú vyhlásiť.

Hasičskú zbrojnicu, na obnovu ktorej získali 28.000 eur z ministerstva vnútra, majú v Hliníku nad Hronom situovanú v obecnom podniku. V nej parkujú svoju techniku, spomínanú automobilovú striekačku, protipovodňový príves, tri striekačky, pričom jedna je z roku 1953, ale aj zrekonštruovanú Tatru 805. "Dva roky som sa s ňou zabával, aby bola v takom stave, ako je dnes. Bola kompletne rozobratá," hovorí o svojej záľube Mikuláš. Dobrovoľní hasiči v Hliníku nad Hronom sa môžu pochváliť aj vlastnou internetovou stránkou, ktorú robí členka DHZ a zároveň starostova dcéra.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava