Dvadsať rokov záchrany Lietavského hradu oslávia Dňom otvorených dverí 
Program otvoria čestnou salvou z dela.

04.09.2019 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Združenie na záchranu Lietavského hradu oslávi 20. výročie založenia v sobotu 7. septembra benefičnou akciou Deň otvorených dverí (DOD) na Lietavskom hrade. TASR o tom informovala dobrovoľníčka združenia a programová riaditeľka DOD Olga Guttenová.

Doplnila, že výťažok z DOD pôjde na záchranu hradu. "Nabitý program odpálime čestnou salvou z dela o 12.00 h. Pripravené sú historické spolky a dobová hudba, divadlo, sokoliari, vikingovia, rock aj jazz, či večerná ohňová show. Deti čakajú tvorivé dielničky i lukostreľba. Živo bude nielen na hlavnom nádvorí, ale v každom hradnom zákutí," uviedla Guttenová.

Združenie si podľa nej váži umelcov a spolky, ktoré ich akcie podporujú bez nároku na honorár a aj vďaka nim môžu byť akcie bez vstupného. "Napríklad členovia Historického spolku sv. Šebastiána úzko spolupracujú s hradom Lietava už niekoľko rokov. Sú čerstvými členmi združenia a spolupracovali aj pri vytváraní expozície zbraní na hrade. Spolu s historickým Cechom Terra de Selinan pravidelne dotvárajú stredovekú atmosféru - dobovou kuchyňou, ukážkami remesiel, či výrobou drevených mečov pre najmenších," doplnila programová riaditeľka DOD.

"Na akciu tradične patrí rajecká kapela Farizeo a šarmantné flautové renesančné duo Flautentic Reneisance. Novinkou bude Teatro Orlus a ich predstavenie Tajomný náhrdelník. Špecialitou bude kapela Valar s nevšednými dobovými nástrojmi, ako je napríklad bubon Bodran, používaný najmä v írskej hudbe, alebo zvukom mohutný bubon Davul. Okrem flauty kapelu obohacujú írske píšťaly a zvuk stredovekých gájd. To všetko doplní ešte lýra Kravika - vikinský nástroj, ktorý je predchodcom harfy. Ďalšou novinkou je formácia Artio. Večer uzatvorí DorisDayBand v štýle jazz – blues – swing – latino," vysvetlila Guttenová.

Podotkla, že okrem hudby sa návštevníci môžu tešiť na sokoliarov Horus z Košíc. "Vyvrcholením večerného programu bude ohňová šou Black Evils. Po celý deň bude otvorená expozícia s hmatovou výstavou, obsahujúca archeologické nálezy z hradu, repliky zbraní a zaujímavosti. Je obzvlášť vhodná pre deti, pretože sa môžu všetkého dotýkať. Po celý čas trvania akcie budú mať záujemcovia možnosť vypočuť si komentované prehliadky hradu členov združenia," uzavrela Guttenová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava