Spišské Podhradie si pripomenie výročie prvej písomnej zmienky
Mesto si pripomenie aj svojich významných občanov.

31.08.2019 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Mesto Spišské Podhradie si oslavami pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky. Trvajú od piatka a vyvrcholia v nedeľu 1. septembra.

Ako uvádza radnica na svojej webstránke, Spišské Podhradie sa prvý raz spomína v listine z 19. septembra 1249 ako mesto, ktoré obývajú Sasi pod Spišským hradom. Z podhradia Spišského hradu sa v priebehu storočí vyvinulo samostatné, od hradu nezávislé mesto.

Od piatkového rána sa v meste konajú Podhradské trhy, popoludní sa uskutoční slávnostná svätá omša vo Farskom kostole Narodenia Panny Márie. "Mesto si pripomenie svojich občanov a tých, ktorí svojou prácou a prínosom prispeli k rozvoju mesta v kultúrnej, športovej i ekonomickej oblasti, slávnostným oceňovaním osobností mesta Spišské Podhradie, ktoré sa uskutoční v Kine Slovan o 15.30 h. Večer bude pre návštevníkov pripravený kultúrny program," uvádza samospráva na svojej webstránke.

V piatok o 20.30 h bude v budove Mestského múzea otvorený tretí výstavný projekt s názvom Duša meča, ktorý dopĺňa výstavy Relikviár 2233 v mestskej synagóge a exteriérovú výstavu Šum mesta. Všetky tri výstavy, pripravené v spolupráci so Slovenským národným múzeom (SNM) - Spišským múzeom v Levoči, zdôrazňujú podľa organizátorov bohatý kultúrny a umelecký potenciál mesta a jeho obyvateľov.

V sobotu (31. 8.) popoludní sa predstavia detské folklórne súbory, Vranovské chodúľové divadlo a skupina Country Duo Weteráni. O 20.00 h sa na Mariánskom námestí uskutoční galavečer. Bude v duchu spájania Spišského hradu a jeho podhradia v predstavení legendárnych príbehov, ktoré súvisia s históriou celej lokality, cez osudy unikátnych živých sôch.

Nedeľňajší (1. 9.) program vyplní športové zápolenie v rámci XXXVI. ročníka 20. Mierových kilometrov okolo Spišského hradu a koncert skupiny Golden Era v parku za mestským úradom.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava