Stropkovská samospráva ocenila osobnosti
Mestská samospráva v nedeľu ocenila päť osobností a jednu inštitúciu.

12.03.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Holubčík

Mesto Stropkov oslavuje 614. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Čestné občianstvo udelilo mestské zastupiteľstvo bývalému stropkovskému pedagógovi Emilovi Burákovi st. in memoriam za pevný a nemenný postoj v období normalizácie, rozvoj matičného hnutia a podiel na založení miestneho odboru Matice slovenskej v roku 1968.

„Toto ocenenie nech je vnímané aj ako ocenenie všetkých tých, ktorí po vpáde okupantov na naše územie v časoch boľševickej neslobody trpeli pre svoj názor,“ uviedol primátor Ondrej Brendza na slávnostnom zasadnutí mestských poslancov.

Cenu mesta si prevzal profesor Ľudovít Parilák za úspechy vo vývoji a výskume, vede a školstve. Druhou laureátkou tohto ocenenia je žurnalistka Marta Szattlerová, a to za propagáciu a spoluprácu s mestom najmä v oblasti kultúry.

Ďakovný list udelila samospráva stropkovskému pedagógovi a fotografovi Andrejovi Belovežčíkovi a kňazovi redemptoristovi Jozefovi Vojtilovi. Tohtoročnou novinkou v kolekcii ocenení bola Cena primátora udelená partnerskému poľskému mestu Korczyna.

Prvá písomná zmienka o meste Stropkov je z 12. marca 1404. Súčasná samospráva v tejto súvislosti založila novú tradíciu s oceňovaním významných osobností a kolektívov v predvečer tohto výročia. Doterajších desať slávností spojených s oceňovaním osobností sa konalo v januári alebo februári v rámci prvého slávnostného zastupiteľstva v roku. TASR o tom informoval hovorca mesta Peter Novák.

Laureátom čestného občianstva, ceny mesta a ceny primátora v nedeľu prvýkrát v histórii odovzdali aj pamätné bronzové sošky s motívom Stropkova. Podľa návrhu stropkovského rodáka akademického maliara Petra Kocáka ich vyhotovil akademický sochár Jozef Hobor.

Stropkovská samospráva udeľuje svoje ocenenia od roku 2004. Čestné občianstvo získalo dosiaľ 19 osobností. Medzi nimi sú kňaz Metod Dominik Trčka, bývalý riaditeľ podniku Tesla Michal Štepita, Marika Gombitová, rodáci Alojz Čobej, Beáta Dubasová či spomínaný akademický maliar Peter Kocák.

.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice