Jedna z mála zachovaných dreveníc v Hriňovej ponesie meno po Š. Nosáľovi
Drevenicu, ktorá je pomenovaná po zakladateľovi a choreografovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi, sprístupnia v jeho rodisku, v Hriňovej.

14.08.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J. Poliak

Objekt kúpilo mesto pred niekoľkými rokmi od súkromného majiteľa za 30.000 eur a je jednou z posledných zachovaných príkladov tradičnej podpolianskej architektúry.
      Na zriadenie Hriňovskej drevenice Štefana Nosáľa získalo mesto grant od Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 21.500 eur. Projekt je financovaný z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. Drevenica sa nachádza neďaleko centra mesta a bude súčasťou vznikajúceho múzea histórie, tradícií a ľudovej kultúry. Otvoria ju v predvečer podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch, ktoré približuje tradície a zvyky ľudí na Podpoľaní.
      Ako pre TASR uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník, rekonštrukčné a záchranné práce pri využití pôvodných technológií sa realizovali už od zakúpenia drevenice na jar 2016. Mesto a nadšenci tradícií na nej zrekonštruovali strechu, položili nové podlahy, postavili pec. Interiér bol vybavený dobovým nábytkom, ale aj technikou na filmové projekcie z prostriedkov grantu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol