V uliciach Žiaru nad Hronom pribudli dobré skrinky určené na komunitnú výmenu
V uliciach Žiaru nad Hronom pribudli v týchto dňoch tzv. dobré skrinky. Prostredníctvom nich môžu obyvatelia pomôcť tým, ktorí sú v núdzi a pomoc potrebujú. 

14.08.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: J. Vodnáková

Priniesť do skriniek môžu trvanlivé potraviny, kozmetiku či iné veci, ktoré sú pre nich nepotrebné a ktoré, naopak, dokážu zlepšiť život iným. 
      Za myšlienkou tejto komunitnej pomoci stojí občianske združenie Helpi. Tomáš Oršula zo združenia uviedol, že myšlienka pomáhať týmto spôsobom vznikla pred viac ako rokom a pol v Spojených štátoch amerických. Po dobrej skúsenosti sa rozhodli nápad realizovať aj na Slovensku. 
      Žiar nad Hronom je vôbec prvým mestom, v ktorom dobré skrinky osadili. Samospráva vyšla združeniu v ústrety a verejný priestor, kde sú osadené, im poskytla bezodplatne. "Nemusíme tak platiť mestskú daň za zabratie verejného priestoru," podotkol Oršula. Združenie už podľa neho rokuje aj s ďalšími samosprávami. Do konca roka by tak mohli pribudnúť aj v Martine, Brezne či v Košiciach. 
      Princípom dobrých skriniek je komunitná výmena v duchu "prines, čo nepotrebuješ, zober si, čo potrebuješ". Skrinky sú v Žiari nad Hronom osadené na piatich miestach. Ide o frekventované lokality ako autobusová stanica, zóna pred mestským kultúrnym centrom, na námestí pri oddychovej zóne či nemocnici. Podľa Oršulu sa už stretli s pozitívnym ohlasom a ľudia takúto pomoc využívajú. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava