Pašiové hry a spevy vo Chvojnici
Podujatie o výraze hlbokej viery a tvorivosti našich predkov.

07.03.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Utrpenie a smrť Ježiša Krista priblíži inscenované hudobno-dramatické pásmo v rámci podujatia Pašiové hry a spevy, ktorého dejiskom bude kostol Povýšenia sv. Kríža vo Chvojnici (okres Prievidza).

Vystúpenie dvojice folklórnych súborov z hornej Nitry si bude môcť verejnosť pozrieť 9. marca o 17.00 h. Informovala v stredu TASR Radka Kulaviaková z občianskeho združenia Hornonitrie.  

Pašiové hry sa uskutočnia v rámci 15. ročníka Zimných slávností Hornonitria, ktoré od 3. februára hostia obce pravnianskej doliny. "Keďže záver Zimných slávností Hornonitria sa uskutoční už v pôstnom období, organizátori do neho doplnili ešte jedno podujatie, ktorým chcú rozšíriť nielen počet, ale i škálu prezentovaných ľudových zvykov," priblížila Kulaviaková.

V piatok 9. marca v kostole vo Chvojnici budú môcť diváci podľa nej zažiť inscenované hudobno-dramatické pásmo Pašiových hier a spevov, tak ako ich kedysi hrávali naši predkovia ako výraz ich hlbokej viery i vlastnej tvorivosti.

"Úvodné piesne budú patriť folklórnej skupine Lubená z Poluvsia. Veríme, že navodia duchovnú atmosféru, ktorá by mala poslucháčov priviesť k hlbšiemu premýšľaniu nielen o sebe, ale i našej tradícii. Nasledovať bude folklórna skupina Sielnica z Lazian s Pašiovou hrou, ktorú po prvý raz uviedli divákom v roku 2015," dodala. 

Organizátormi podujatia sú Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, občianske združenie Hornonitrie a obec Chvojnica. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice