Na hradnom festivale odlejú 15 kilogramový zvon
TASR ponúka správu aj maďarskom jazyku.

10.06.2019 | Banskobystrický kraj | Autor: B.Caban

Historické remeslá budú ústrednou témou 20. ročníka Fiľakovských hradných hier, ktoré sa uskutočnia v dňoch 15. a 16. júna vo Fiľakove v okrese Lučenec. TASR o tom informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, podľa ktorej ich súčasťou bude aj remeselnícky jarmok.

„Úvodným a netradičným momentom podujatia bude na nádvorí hradu odliatie 15-kilogramového zvona niekdajšej hradnej kaplnky, ktorý odleje zvonolejár Róbert Slíž. Jeho slávnostné odovzdanie sa uskutoční počas sobotňajšieho programu, kedy sa zvon vyberie z formy, očistí a umiestni na miesto, kde kaplnka stála," priblížila Tittonová.

Dodala, že súčasťou sobotňajšieho programu, ktorý sa začína o 15.00 h, budú i bojové ukážky, sokoliarske predstavenie, verbovanie vojakov, historické tance, stredoveká hudba či dobová kuchyňa. Najmenší sa okrem toho môžu tešiť na obrie bábky a zabávačov.

V nedeľu sa v réžii občianskeho združenia Fiľakovskí vlci uskutoční medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe o titul Lukostrelec Novohradu a o hodnosť Obranca Fiľakovského hradu. „Záujemcovia si v rámci tejto súťaže môžu zmerať sily v niekoľkých disciplínach," zakončila Tittonová.

Text správy v maďarskom jazyku.

Június 15. és 16. között 20. alkalommal rendezik meg a füleki (Fiľakovo) várjátékokat. Viktória Tittonová, a Füleki Vármúzeum igazgatónője elmondta: a rendezvény, melyet kézműves vásár is kísér, ez alkalommal a történelmi mesterségek bemutatására fókuszál.

„A várjátékok különleges nyitóeseménye lesz az egykori várkápolna 15 kilós harangjának kiöntése a vár udvarán Slíž Róbert harangöntő mester által. Az ünnepélyes átadásra a szombati program keretében kerül sor, amikor is a harangot kiemelik majd az öntőformából, letisztítják és elszállítják az egykori várkápolna helyére” – magyarázta Tittonová.

Hozzátette: szombaton 15 órától várják az érdeklődőket. A sokszínű programban szerepel harci és solymászbemutató, verbuválás, történelmi táncok, középkori zene és ételkóstoló is. A legkisebbeket ezen felül óriásbábosok és mutatványosok szórakoztatják majd.

Vasárnap zajlik a Füleki Farkasok Polgári Társulás szervezésében a XIII. Nemzetközi Történelmi Íjászverseny a Nógrád Íjásza címért és a Füleki Vár Védője rangért. „A versenyben különböző kategóriákban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők” – zárta Tittonová.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol