Mesto Levice chce zakladať biodiverzitné lúky 
Samospráva v rámci projektu vybrala 12 lokalít.

30.05.2019 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

V Leviciach by mali už čoskoro vzniknúť biodiverzitné lúky. Radnica sa tak pridáva k mestám a obciam, v ktorých sa mestská zeleň bude spravovať prírode blízkym spôsobom. Kosenie a celková starostlivosť o zelené plochy bude vo vybraných lokalitách prebiehať tak, aby sa na nich zachovala druhová rozmanitosť rastlín a živočíšnych druhov.

Mesto v rámci projektu vybralo 12 lokalít, na ktorých sa budú zelené plochy kosiť menej intenzívne. „Intenzívne kosenie škodí rastlinám i faune, ktorá pre svoj životný priestor využíva trávnaté porasty. Kosením sa zároveň zamedzuje jednoročným rastlinám vysemeniť sa. V rámci mesta sa preto vyčlenia plochy s frekvenciu kosenia jeden až dvakrát do roka,“ informovala radnica.

Okrem zmeny intenzity kosenia chce mesto postupne zmeniť vybrané trávniky na kvitnúce lúky s pestrými rastlinnými spoločenstvami „Takáto plocha pôsobí nielen dekoratívne, ale prispieva aj k ochrane biodiverzity, poskytuje potravu včelám, motýľom a inému hmyzu. Takto vedená kvitnúca plocha sa nekosí, maximálne raz do roka po odkvitnutí. Môže na nej rásť vyše 400 druhov kvitnúcich bylín, z ktorých viaceré môžu byť vo voľnej prírode chránené, vzácne alebo ohrozené,“ konštatujú autori projektu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

22. marca - Jarné gaštanové piatky

Modrý Kameň, SNM - Múzeum bábkarskych kultúr a hračiek

23. marca - Zelený marec v Pezinku

Odstraňovanie čiernej skládky v meste Pezinok

23. marca - Vajnorská vínna muška

Ochutnávka vín od drobných vajnorských vinárov kaviareň Dobrá lipa