Na Gelnickom kľúči sa predstaví 36 hudobných telies
V programe účinkujú žiaci ZUŠ z celého Slovenska.

29.05.2019 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Spolu 36 hudobných telies z 19 základných umeleckých škôl (ZUŠ) nielen zo Slovenska sa predstaví na 15. ročníku festivalu Gelnický kľúč. Ako TASR informoval vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu v Gelnici Milo Janáč, diváci budú mať možnosť počuť známe melódie z filmov, rozprávok, ale aj tanečné či klasickú hudbu.

Na festivale vystúpi približne 270 nádejných umelcov. „Ide o súťažnú prehliadku neprofesionálnych komorných telies inštrumentálnej hudby rôzneho nástrojového obsadenia. Zámerom je poskytnúť priestor, v ktorom môžu deti a mládež rozvíjať svoje inštrumentálne schopnosti,“ uviedla za organizátorov riaditeľka gelnickej ZUŠ Slávka Pacholská. Podľa nej je to zároveň aj miesto, kde sa môžu stretávať odborníci, umelci a pedagógovia z rôznych ZUŠ zo Slovenska, ale i zahraničia. „Tento rok prijali pozvanie aj komorné telesá zo Spojenej hudobnej školy v poľskom Rzeszowe,“ dodala.

Samotná súťaž je rozdelená do dvoch hlavných kategórií. V prvej budú hudobníci prezentovať klasické skladby, v druhej tanečné a filmové. Aj tento rok bude sprievodným programom tvorivá dielňa, v ktorej sa mladí umelci zoznámia s prácou v orchestri pod vedením dirigenta Igora Dohoviča zo Štátneho divadla Košice. Súčasťou tvorivej dielne bude mládežnícky orchester z Košíc Musica Iuvenalis a poľskí muzikanti so svojím dirigentom Wojciechom Wiazownickým.

Návštevníci si budú môcť tiež pozrieť výstavu fotografií z predchádzajúcich ročníkov, ktorá má názov História v obraze. Pripravená bude aj Stena zážitkov, na ktorú účastníci môžu zapísať svoje zážitky a emócie priamo z diania festivalu,“ doplnila Pacholská.

Medzinárodný festival sa uskutoční v piatok (31. 5.) od 13.00 h. Konať sa bude v priestoroch Evanjelického kostola sv. Michala na Lutherovom námestí a v koncertnej sále gelnickej ZUŠ.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol