V lipovej aleji vystavujú diela sochára Ladislava Gajdoša 
Výstava v Bojniciach potrvá do konca septembra.

29.05.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Lipovú alej na Hurbanovom námestí v Bojniciach ozvláštnilo sedem sôch od akademického sochára Ladislava Gajdoša. Inštalovali ich tam v rámci štvrtého ročníka výstavy Bojnice v soche, ktorú pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horná Nitra - Bojnice. Návštevníci a obyvatelia kúpeľného mesta si tam diela umelca zo Sabinova môžu pozrieť do konca septembra. 

"Osobitú symboliku i grotesku v koloristickom i štýlovom ladení pop artu a umenia vo verejnom priestore priniesol Gajdošov cyklus 15 plastík pod názvom Slovenské fašiangy. Výber z nich v bielej podobe a objeme pod názvom Rozlúčka s fašiangami vystavuje v Bojniciach. Sú to akoby biele zjavenia pod zámkom, obnažené plastiky a znepokojujúce sochárske preludy. Sú to aj umelecké výzvy," načrtol umelecký historik Bohumír Bachratý. 

Fašiangy Gajdoša nie sú podľa neho ľudovou slávnosťou, ale aktuálnym pranierom a varovaním. "Symbolickú bodku za negatívami týchto časov dáva optimisticky ladená socha Jarné precitnutie, ktorá stvárňuje ženu v torze a jej ľahkým prebúdzaním sa do nových časov," dodal. 

Akademický sochár je absolventom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Akadémie výtvarných umení v Prahe. Je sochárom reliéfov, komornej a monumentálnej plastiky, keramík, autor gobelínov i art protisov. Realizoval umelecké dotváranie architektúry v interiéroch i exteriéroch. Niektoré jeho diela boli v rokoch normalizácie odstránené a zničené.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol