Zemplínska ostrá kosa napíše svoj jubilejný desiaty ročník 
Najlepší kosci sa zídu v Nižnom Hrušove.

17.05.2019 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

Súťaž v kosení ručnou kosou, ktorá sa uskutoční v sobotu (18. 5.) v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese, napíše svoj jubilejný desiaty ročník. Pripravený je aj sprievodný program.

 „O súťaž v kosení je veľký záujem. Dá sa povedať, že aj rastie. Trošku nás mrzí, že ten záujem je skôr u starších a že mladší sa až tak nezapájajú,“ uviedol pre TASR starosta obce Ján Fenčák. Zároveň však vyjadril nádej, že sa to zmení.

Pripravujú aj podporné podujatia. „Tento rok sme sa rozhodli, že pôjdeme farmárskou cestou a budeme tam mať prvýkrát výstavu živých zvierat. Dnes už aj deti na dedine niektoré zvieratá nepoznajú a vidia ich možno len na internete. Chceme im ukázať, ako dedina fungovala,“ vysvetlil s tým, že tieto dve témy chcú spájať v rámci tohto podujatia aj v jeho ďalších ročníkoch.

„Budeme sa snažiť k tomu pripájať tradičnú kultúru, to znamená rôzne folklórne skupiny, ale aj neprofesionálne umelecké telesá, ktoré vznikajú na okolí,“ spomenul. Podujatie spojili s niekdajšími folklórnymi slávnosťami, ktoré v obci organizovali ako samostatné podujatie. Chýbať nebude ani koncert pre mladšiu generáciu.

Záujemcovia si budú môcť pozrieť ukážku poľnohospodárskej techniky, ale aj techniky dobrovoľného hasičského zboru. Pripravená je aj ukážka požiarneho útoku. K dispozícii budú tradičné remeselné stánky a atrakcie pre deti.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol