Festival V poluskej dedine ponúkne folklór i remeselný jarmok 
Poslaním festivalu je predstavenie tradícií obce Poluvsie.

29.04.2019 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Poluvsie v okrese Prievidza bude 18. mája patriť folkloristom. Už tretí ročník festivalu V poluskej dedine, ktorý pripravila obec a Folklórna skupina Lubená, ponúkne nielen pre nadšencov ľudových tradícii vystúpenia skupín, remeselný jarmok či regionálne špeciality. 

"Festival sa bude konať na rínku pred Števke domom v sobotu od 13.00 h a otvorí ho remeselný jarmok a interaktívne ukážky spracovania materiálov takmer zabudnutých remeselných techník," informovala ďalej TASR Radka Tarabčíková z občianskeho združenia Hornonitrie.

Na veľkej scéne vystúpia od 14.00 h Folklórna skupina Lubená, ktorá si pripomína 35. výročie svojho založenia a Detská folklórna skupina (DFS) Malá Lubená z Poluvsia, DFS Ragačinka, heligonkári a Ľudová hudba Hruška z Hrušova, Folklórny súbor (FS) Vatra z Tlmáč a FS Skorušina z Lieseku. 

"Príďte si oddýchnuť, vychutnať si predstavenia účinkujúcich, zatancovať si v škole tanca a oprobovať svoju zručnosť v tradičnej remeselnej výrobe, pri spracovaní ľanu a vlny, výrobe nepálenej tehly, tkania, vyšívania a mnoho ďalšieho. Nebudú chýbať ani poluvské špeciality – pečená baba a štrúdľa," pozvala Tarabčíková. 

Poslaním festivalu je predstavenie tradičných tanečných foriem z Poluvsia, uchovanie nárečia, piesní a prejavov autentického folklóru obyvateľov obce. Tretí ročník festivalu predstaví tiež tradične spracovaný dedinský folklór rôznych regiónov Slovenska. Cenu festivalu odovzdá starosta obce Martin Šujan. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava